Najlepsze rurki z kremem, jakie jadłem. Ten przepis przywiozłem wprost ze słonecznych Włoch

Najlepsze rurki z kremem, jakie jadłem. Ten przepis przywiozłem wprost ze słonecznych Włoch

Dodano: 
Cannoli Siciliani
Cannoli Siciliani Źródło: Shutterstock / prfrnt
Uwielbiam poznawać różne zakątki globu. Podczas podróży skupiam się nie tylko na zabytkach i błogim relaksie, ale także lokalnej kuchni. Przepis na Cannoli Siciliani udało mi się poznać dzięki uprzejmości Polki, która od wielu lat mieszka we Włoszech.

Rurki z kremem to deser, który na dobre wpisał się w kuchnię polską. Warto spróbować ich sycylijskiej wersji, która jest przepyszna. Sycylijskie cannoli powstają z ciasta, które jest smażone w głębokim tłuszczu i są napełniane lekkim serkiem ricotta. Przepyszne ciasteczka rodem z Sycylii przygotuje każdy, kto choć raz robił polskie faworki.

W zależności od przepisu Cannoli Siciliani podawane jest z różnymi dodatkami. Miałem przyjemność skosztować sycylijskich rurek z kremem, które były udekorowane posiekanymi pistacjami, kawałkami czekolady i skórką pomarańczową. W każdej wersji smakowały obłędnie.

Jak zrobić sycylijskie cannoli z serkiem ricotta?

Aby przygotować Cannoli Siciliani, musisz zaopatrzyć się w specjalne foremki (rurki) ze stali nierdzewnej. Polecam wybrać rurki o takiej samej średnicy na całej długości, ale jeżeli masz stożkowate foremki do tradycyjnych rurek, to też możesz ich użyć. Napełnianie rurek kremem z serka mascarpone ułatwia skorzystanie z rękawa cukierniczego z szeroką końcówką.

Co bardzo ważne – za wyjątkową chrupkość sycylijskich cannoli odpowiada mąka typ 00, czyli mąka, z której powstaje również tradycyjne ciasto na pizzę.

Poniższy przepis uwzględnia dodanie do ciasta wina Marsala, które możesz zastąpić białym octem winnym.

Wskazówki: większość przepisów na ciasto do Cannoli Siciliani nie zawiera żółtek, jednak ich dodanie sprawia, że jest ono bardzo kruche. Przemiła współwłaścicielka niewielkiego pensjonatu, u której miałem przyjemność spędzić wakacje, poradziła mi, żebym zrobił ciasto do sycylijskich rurek z kremem w wersji tradycyjnej (bez żółtek) oraz w wersji udoskonalonej (z żółtkami). Ciasto z żółtkami wychodzi bardziej kruche. Masło do ciasta powinno być miękkie. Jeżeli zapomnisz wyjąć masło z lodówki, to możesz stopić je przed dodaniem do ciasta – zanim dodasz masło, ostudź je do temperatury pokojowej.

Rada: podczas smażenia polecam często obracać ciasto oraz uważać, żeby się nie przypaliło, bo będzie gorzkie w smaku. Idealne rurki do Cannoli Siciliani powinny mieć złoty kolor i być pokryte pęcherzykami powietrza.

Przepis: Cannoli Siciliani

Z poniższego przepisu zrobisz około 15 pysznych rurek do cannoli.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
15

Składniki

Na ciasto:

  • 450 g mąki do pizzy
  • 18 g cukru
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 45 ml wody
  • 90 ml wina Marsala, octu spirytusowego lub białego octu winnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Na krem:

  • 750 g sera ricotta
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 1/2 szklanki pistacji
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1/2 litra oleju do smażenia
  • 1 białko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę do pizzy. Dodaj szczyptę soli, cynamon oraz cukier. Wymieszaj suche składniki łyżką. Oddziel żółtka od białek. Jedno białko pozostaw, bo będzie potrzebne do zlepiania brzegów ciasta. Pozostałe białka możesz wykorzystać do innego przepisu. Do miski z mąką, cukrem i cynamonem dodaj 3 żółtka, miękkie lub roztopione masło, wodę oraz wino Marsala. Połącz składniki ciasta ręcznie lub korzystając z malaksera. Gotowe ciasto jest jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło.
  2. Wałkowanie ciastaCiasto do sycylijskich cannoli wymaga odpowiedniego wałkowania, które sprawia, że jest mocno napowietrzone. Aby wtłoczyć w ciasto powietrze, wałkuj je, składaj i ponownie wałkuj. Możesz również uderzać w ciasto wałkiem. Proces wałkowania, składania i uderzania ciasta powinien trwać co najmniej 10 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm.
  3. WykrawanieZ rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka o średnicy dopasowanej do długości foremek. Każde kółko rozwałkuj, nadając mu owalny kształt. Gotowe ciasto obwiń wokół foremek i zlep brzegi, smarując je niewielką ilością białka. Uważaj, żeby nie zabrudzić foremek białkiem, bo ciasto do nich przywrze i trudno będzie je zdjąć.
  4. SmażenieW garnku z grubym dnem lub we frytkownicy rozgrzej olej do smażenia. Rurki do Cannoli Siciliani muszą być smażone w głębokim tłuszczu. Ja smażę po 3 rurki w niewielkim garnku z grubym dnem. Olej do smażenia powinien mieć temperaturę 175 stopni Celsjusza. Jeżeli włożysz rurki na zimny olej, to zaczną się gotować i będą niesmaczne; zbyt wysoka temperatura oleju sprawi, że rurki spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe. Smaż rurki partiami na złoty kolor. Często przewracaj ciasto w czasie smażenia. Gotowe rurki wyjmij z oleju i pozostaw do ostygnięcia. Możesz układać je na ręczniku wyłożonym papierem do pieczenia, dzięki czemu będą mniej tłuste. Pamiętaj, że metalowe foremki są bardzo gorące. Nie próbuj zdejmować z nich ciasta, zanim całkowicie nie ostygną.
  5. Przygotowanie nadzieniaSer ricotta przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym – krem jest dość rzadki. Jeżeli chcesz go zagęścić, możesz dodać nieco serka mascarpone lub serka śmietankowego. Dopasuj stopień słodkości kremu do swoich preferencji smakowych – możesz dodać mniej lub więcej cukru, a także np. wiórki czekolady, drobno posiekane pistacje lub pastę pistacjową. We Włoszech często dodawana jest do kremu skórka pomarańczowa lub skórka cytrynowa. Do części kremu możesz również dodać roztopioną czekoladę lub kakao.
  6. NadziewanieGotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wypełnij każdą rurkę aż po brzegi – krem powinien niemal wylewać się z ciasta.
  7. DekorowanieNiesolone pistacje i orzechy włoskie drobno posiekaj. W posiekanych pistacjach i orzechach zanurzaj końce rurek. Wierzch Cannoli Siciliani udekoruj cukrem pudrem.

Porada: jeżeli chcesz przygotować rurki do Cannoli Siciliani dzień wcześniej lub robisz większą porcję deseru, to po całkowitym ostudzeniu przechowuj ciasto w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nie nadziewaj rurek kremem, jeżeli chcesz je podać następnego dnia. Krem nałóż na chwilę przed podaniem.

Jak podawać Cannoli Siciliani?

Cannoli Siciliani możesz również udekorować kawałkami czekolady i innymi dodatkami np. posiekanymi migdałami oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy. Warto też eksperymentować z dodatkami, dekorując sycylijskie cannoli np. posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi, a także migdałami.

Przed podaniem na stół ułóż Cannoli Siciliani jeden na drugim, tworząc piramidkę. Pamiętaj, żeby nie nadziewać rurek na długo przed podaniem, bo ciasto wchłonie wilgoć i nie będzie chrupiące.

Czytaj też:
Od lat robię te rurki z kremem. Wypróbuj prosty przepis, a twoja rodzina nie zje już kupnych
Czytaj też:
Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć