Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć

Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć

Dodano: 
Babeczki z truskawkami
Babeczki z truskawkami Źródło:Shutterstock / rom_olik
Sezon na truskawki warto wykorzystać najlepiej, jak się da. Póki co, nie są zbyt tanie, ale z ich dodatkiem można przygotować pyszne babeczki. Są łatwe do zrobienia, bo składniki wystarczy wymieszać łyżką.

Babeczki są smaczne i wygodne do jedzenia, dlatego zawsze cieszą się dużym powodzeniem wśród domowników. Uwielbiają je dzieci, ale i my dorośli chętnie podjadamy je na deser czy do kawy. I trudno odmawiać sobie tej przyjemności, zwłaszcza że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Dziś proponujemy przygotowanie babeczek z dodatkiem sezonowych owoców, czyli truskawek. Tak naprawdę wystarczy kilka pokrojonych owoców, by babeczki nabrały doskonałego smaku i aromatu.

Najlepsze dodatki do babeczek

Jednym z lepszych dodatków do babeczek są owoce. Warto sięgnąć zwłaszcza po świeże, sezonowe, bo są łatwo dostępne, pełne smaku i aromatu. W nałożone do foremek porcje ciasta, można więc powtykać kawałki truskawek, moreli, brzoskwiń, gruszek czy jabłek. Świetnie też sprawdzą się tu: borówki, maliny, jagody i porzeczki. Smak słodkich babeczek można podkręcić dodatkiem posiekanej czekolady czy orzechów, a także rodzynkami albo skórką startą z cytryny czy pomarańczy. Jeśli zaś chcecie przy okazji odmienić ich kolor, dodajcie do ciasta trochę ciemnego kakao.

Jak zrobić babeczki z truskawkami?

Truskawki do babeczek wcześniej umyj, by zdążyły się osuszyć. Dzięki temu nie nawilżą zbytnio ciasta. Pokrój je też na kawałki, a potem powciskaj w poporcjowane do foremek ciasto. Możesz je też dodać do ciasta i wymieszać, jednak wtedy łatwiej o rozgniecenie owoców i nierównomierne ich rozmieszczenie w cieście.

Przepis: Babeczki z truskawkami

Szybkie, aromatyczne babeczki z dodatkiem truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 ml mleka
  • 150-200 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie owocówTruskawki umyj, osącz, odszypułkuj. Pokrój je na kawałki, możesz oprószyć odrobiną mąki.
  2. Mieszanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej połącz jajka z olejem i mlekiem. Składniki suche wsyp do mokrych, wymieszaj łyżką.
  3. Pieczenie babeczekFormę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij do 2/3 wysokości ciastem. W każdą porcję ciasta wciśnij kilka kawałków owoców. Babeczki piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika oprósz je cukrem pudrem.

Jak ozdobić babeczki z truskawkami?

U mnie babeczki znikają z talerza, nim jeszcze zdążą wystygnąć. Dlatego też rzadko są ozdobione. Jeśli jednak chcecie, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, możecie je oprószyć cukrem pudrem lub zrobić na nich esy-floresy z lukru lub stopionej czekolady białej lub ciemnej. Doskonale smakują też babeczki z owocami upieczone z kruszonką.

Czytaj też:
Z przejrzałych bananów i tych płatków zrobiłam muffiny. Spakowałam je na drugie śniadanie
Czytaj też:
Genialne babeczki z borówkami. Ich zrobienie jest dziecinnie proste