Od lat robię te rurki z kremem. Wypróbuj prosty przepis, a twoja rodzina nie zje już kupnych

Od lat robię te rurki z kremem. Wypróbuj prosty przepis, a twoja rodzina nie zje już kupnych

Dodano: 
Rurki z kremem
Rurki z kremem Źródło:Shutterstock / Redfox1980
Rurki z kremem to pyszny deser, który możesz przygotować w domowym zaciszu z zaledwie kilku składników. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe rurki z lekkim kremem.

Kruche domowe rurki wypełnione lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki to moja specjalność. Wyglądają wykwintnie i smakują każdemu. Przygotowuję je najczęściej w weekend, rodzinne spotkania lub okolicznościowe imprezy ze znajomymi – choć wtedy robię podwójną porcję rurek, by dla nikogo nie zabrakło. Zachęcam, wypróbuj mój przepis, a już nigdy nie sięgniesz po kupne rurki z kremem.

Jak zrobić rurki z kremem?

Rurki z kremem to deser, który nie wymaga szczególnych umiejętności. Ja robię rurki z kremem z ciasta kruchego, którego nie trzeba kilkukrotnie chłodzić, wałkować i składać, jak ma to miejsce przy korzystaniu z domowego ciasta francuskiego.

Ponieważ robię ten deser od lat, to w swoim przepisie wykorzystuję specjalne foremki do pieczenia rurek. Rada: jeżeli nie masz specjalnych foremek do pieczenia rurek, to możesz wykorzystać folię aluminiową – z folii uformuj stożki o średnicy 1,3-1,5 cm i długości około 10 cm.

Wskazówka: pamiętaj, że masło do ciasta, składniki kremu i naczynie, w którym będziesz je ubijać, powinny być mocno schłodzone.

Przepis: Rurki kruche z kremem

Przygotowanie tego wykwintnego deseru nie jest trudne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 55 min.
Liczba porcji
10

Składniki

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • sól

Na krem:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaNa stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj chłodną śmietanę kremówkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i szczyptę soli. Z powyższych składników szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 60 minut do lodówki. Kruche ciasto możesz również wyrobić robotem kuchennym.
  2. Przygotowanie kremuKrem z mascarpone ubij w mocno schłodzonym naczyniu. Rozpocznij robienie kremu od ubicia mocno schłodzonej śmietanki kremówki. Do gęstniejącej śmietanki dodaj ekstrakt waniliowy (lub ziarenka wanilii) oraz stopniowo dodawaj cukier. Gdy śmietanka będzie gęsta, dodawaj do niej stopniowo serek mascarpone, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Możesz również dodać wszystkie składniki kremu do schłodzonego naczynia i miksować, stopniowo zwiększając obroty, do momentu, aż krem będzie miał gęstą konsystencję. Naczynie z gotowym kremem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Wałkowanie i krojenie ciastaSchłodzone ciasto podziel na 3-4 części i każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 mm. Z rozwałkowanych placków ciasta wykrawaj paski o szerokości około 2 cm.
  4. Formowanie rurekForemki do pieczenia rurek posmaruj cienką warstwą masła lub oleju roślinnego – nanieś tłuszcz na foremkę, korzystając z silikonowego pędzelka. Każdy pasek ciasta nawiń na foremkę do rurek „na zakładkę” – brzegi nawijanego paska powinny na siebie zachodzić. Z powyższych proporcji składników otrzymasz 20 rurek. Pokryj ciastem całą foremkę. Ułóż rurki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Pomiędzy rurkami zachowaj około 5 cm odstępy.
  5. Pieczenie rurekNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz rurki 20-25 minut – ciasto powinno się zrumienić. Upieczone rurki pozostaw do ostudzenia. Gdy metalowe foremki wewnątrz rurek przestygną, delikatnie wyjmij je z ciasta.
  6. NadziewanieZimny krem śmietanowy z mascarpone przełóż do rękawa cukierniczego. Korzystając z końcówki do nadziewania, wypełnij rurki kremem.

Przed podaniem możesz posypać rurki z kremem przesianym cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą.

Przydatne wskazówki do przepisu na rurki z kremem

Możesz również upiec rurki z domowego ciasta francuskiego, półfrancuskiego lub parzonego. Ekspresowe rurki z kremem upieczesz, korzystając z gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne w każdym sklepie. Ja zawsze mam w lodówce tego typu ciasto na nieprzewidziane sytuacje, kiedy szybko muszę zrobić jakąś przekąskę lub deser.

Robiąc krem do rurek możesz zrezygnować z serka mascarpone i przygotować go jedynie na bazie śmietanki kremówki. Inny pysznym wariantem na wypełnienie jest krem z masła oraz waniliowego budyniu. Doskonale smakują również rurki wypełnione kremem mascarpone o smaku czekoladowym lub truskawkowym oraz kremem z kawałkami gorzkiej czekolady. Ja dla rodziny robię czasami rurki nadziane kremem mascarpone w trzech różnych smakach – czekoladowym, truskawkowym i orzechowym

Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch rurek roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem kryształem.

Czytaj też:
Ekspresowe rogaliki z 2 składników. W roli głównej ciasto francuskie
Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowie