Do twarogu dodaję te drobinki i robię oryginalny sernik. Moja rodzina się o niego zabija

Do twarogu dodaję te drobinki i robię oryginalny sernik. Moja rodzina się o niego zabija

Dodano: 
Sernik z makiem
Sernik z makiem Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Lubię sernik w każdej postaci. Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, jak w prosty sposób odmienić jego wygląd i smak. Dodałam do masy serowej tylko ciemne drobinki, a ciasto nabrało innego charakteru.

Serniki należą do jednych z najwartościowszych ciast. To dlatego, że zawierają twaróg, który stanowi doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu. Przy okazji serniki nie są zbyt słodkie, a zatem i kaloryczne. Po takie ciasto naprawdę warto sięgnąć. Ja serniki piekę dość często i zawsze staram się nieco odmienić ich wygląd i smak. Ostatnio wsypałam do masy serowej trochę maku i muszę przyznać, że efekt był rewelacyjny. Ciasto nabrało migdałowego smaku i pięknego wyglądu. Bardzo też przypadło do gustu mojej rodzinie.

Jaki mak dodać do masy na sernik?

W sklepach można spotkać mak w trzech wersjach: suchy, mielony i w postaci masy makowej. Jednak w serniku najlepiej sprawdzi się mak suchy. A to dlatego, że jest on sypki i mieszając masę, można go łatwo równomiernie rozprowadzić. Mak mielony jest dosyć miałki i może zmienić też kolor masy serowej. Masa makowa jest zbyt wilgotna i zbita, by dokładnie wymieszać ją z twarogiem. Poza tym robiąc sernik makowy, bardziej chodziło mi o to, by w cieście widoczne były tylko małe drobinki, a nie pasy masy makowej.

Jak zrobić sernik z dodatkiem maku?

Sernik upiekłam na kruchym spodzie i też delikatnie posypałam go startym ciastem. Moim zdaniem, dzięki dodatkowi kruchego ciasta mój wypiek zyskał na smaku i wyglądzie.

Przepis: Sernik z makiem

Sernik z dodatkiem maku upieczony na kruchym spodzie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 3-4 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSchłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj cukier puder i sól, wymieszaj, dodaj żółtko, wymieszaj, zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię, wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Pieczenie spoduZ ciasta odkrój 1/4. Pozostałą część rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim dno i częściowo też boki tortownicy. Spód ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie masy serowejMiękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej ucierając dodawaj do niego po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodawaj do niej stopniowo twaróg i dalej ją ucieraj. Masę serową zmiksuj z budyniem i makiem. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  4. Pieczenie sernikaMasę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię. Wierzch sernika posyp resztą startego na dużych oczkach ciasta. Sernik piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak jeszcze odmienić smak i wygląd sernika?

Jeśli znudził ci się klasyczny sernik, jego smak i wygląd łatwo możesz odmienić. Wystarczy, że przed upieczeniem masę serową wymieszasz z wybranym składnikiem. Możesz więc dodać do masy np.: skórkę otartą z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową, czekoladę startą na dużych oczkach, rodzynki czy wiśnie z konfitury. Każdy z tych dodatków nada ciastu charakteru i sprawi, że będzie miało oryginalny smak i wygląd.

Czytaj też:
Ten sernik robię 10 minut i wkładam do piekarnika. Nie zagniatam do niego ciasta i nie ubijam piany
Czytaj też:
Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków

Źródło: smaki.pl