Moje ciasto do weekendowej kawy to coś więcej niż sernik. Gdy je piekę, znika co do okruszka

Moje ciasto do weekendowej kawy to coś więcej niż sernik. Gdy je piekę, znika co do okruszka

Dodano: 
Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami Źródło: Shutterstock / Alexey Borodin
Uwielbiam sernik, ale jabłecznik także. Gdy nie mogę się zdecydować, robię to ciasto. W domu wszyscy są szczęśliwi, bo to niezwykle pyszny deser.

Puszysty i lekki sernik przykrywam pokrojonymi jabłkami. Słodka masa i lekko kwaśne plasterki to idealne połączenie, które zadowoli nawet wybrednego smakosza. Ciasto bez spodu robię w 20 minut, a reszta to tylko pieczenie. Mój delikatny deser wprost rozpływa się w ustach.

Jak zrobić sernik z jabłkami?

Podstawą wypieku jest odpowiedni twaróg. Wygodnym rozwiązaniem jest kupno tego przeznaczonego do serników, który jest już rozdrobniony i zapakowany w wiaderko. Gdy jednak mam w domu zwykły biały ser, mielę go trzy razy, by uzyskał właściwą konsystencję.

Masę serową miksuję ze składników, które ogrzały się do temperatury pokojowej. Gdy kładę na nią jabłka, od razu wstawiam ciasto do piekarnika. Na koniec wyłączam grzanie, ale pozostawiam formę w środku. Gdy wypiek stygnie powoli, maleje ryzyko, że się zapadnie.

Przepis: Sernik z jabłkami

Połączenie klasycznych polskich smaków w jednym cieście

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

Na sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Na jabłka:

  • 3 jędrne jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyWłóż twaróg do miski i ubijaj z cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa. Następnie dołóż kolejno jajka, miksując każde z masą nie dłużej niż 15 sekund. Ubij lekko śmietanę i dodaj do sera wraz z mąką ziemniaczaną i wanilią. Połącz składniki.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij wraz ze skórką na dość cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem.
  3. PieczenieWyłóż tortownicę folią aluminiową i wlej masę. Na wierzchu ułóż jabłka, wciskając plasterki pionowo w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 60-70 minut. Na koniec lekko uchyl drzwiczki. Gdy sernik wystygnie, wstaw go na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Warto piec go dłużej w mniej rozgrzanym piekarniku, a gdy jest gotowy, nie należy od razu go wyjmować. To nagłe zmiany temperatury sprawiają, że sernik opada. Napowietrzona masa najpierw rośnie w gorącu, ale potem pęcherzyki kurczą się. Jeżeli ciasto nie jest wtedy zestalone, struktura się nie utrzymuje. Dlatego proces ten powinien przebiegać powoli.

Sernik można studzić bez otwierania pieca, albo chociaż zostawić go w środku na 30-60 minut, a następnie uchylić drzwiczki. Niektórzy nie wystawiają tortownicy nawet przez całą noc.

Produkty na masę serową warto wyjąć z lodówki na co najmniej 3 godziny przez ich łączeniem, co również zmniejsza prawdopodobieństwo, że wypiek straci swoją objętość. Sposobem na usztywnienie masy jest ponadto dodanie do niej skrobi ziemniaczanej albo gotowego budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Czytaj też:
Ten sernik bez spodu zawsze się udaje. Nie opada, jest puszysty i uzależnia smakiem
Czytaj też:
Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, robię to szybkie ciasto. Smakuje i pachnie cudownie