Ten sernik robię 10 minut i wkładam do piekarnika. Nie zagniatam do niego ciasta i nie ubijam piany

Ten sernik robię 10 minut i wkładam do piekarnika. Nie zagniatam do niego ciasta i nie ubijam piany

Dodano: 
Prosty sernik
Prosty sernik Źródło: Shutterstock / Galyna Nesterenko
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Można go przygotować na wiele sposobów, ja jednak mam swój sprawdzony przepis na ten przysmak. Robi się go szybko, bez ubijania piany i zagniatania ciasta.

W swoim życiu przygotowałam już mnóstwo serników, korzystając przy tym z wielu przepisów. Był więc m.in.: sernik baskijski, z galaretkąz jabłkami. Jednak najbardziej lubię piec ten prosty sernik, bo nie trzeba do niego ubijać piany, ani zagniatać ciasta. Robię go więc w 10 minut, a potem zlecam robotę piekarnikowi. To ciasto zawsze się udaje i doskonale smakuje.

Jak szybko zrobić spód do sernika?

Spód do sernika można zrobić z kruchego ciasta. Jednak podobny, ale szybszy efekt osiągniemy, gdy pokruszymy herbatniki i wymieszamy je ze stopionym masłem. Spód warto wcześniej podpiec, by był chrupiący. Można jednak od razu wyłożyć na niego masę sernikową i upiec. Całość będzie wilgotna, ale też smaczna. Sernik można też upiec wprost na blasze wyłożonej ciastkami, np. herbatnikami, biszkoptami, krakersami.

Przepis na sernik, który robi się 10 minut

To jeden z szybszych serników, jakie robiłam. Wystarczy do niego pokruszyć herbatniki na spód, choć można go też upiec bez spodu. Potem trzeba krótko zmiksować składniki na masę serową. Po 10 minutach sernik jest gotowy do pieczenia.

Przepis: Sernik w 10 minut

Szybki sernik na spodzie z pokruszonych herbatników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 łyżka kaszy manny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub w malakserze. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przesyp na nią masę ciasteczkową, równomiernie ją rozprowadź, ugnieć łyżką.
  2. Przygotowanie masy serowejJajka zmiksuj, by podwoiły swoją objętość. Potem dodaj cukier i miksuj je, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z twarogiem, budyniami i kaszą manną.
  3. Pieczenie sernikaMasę serową wyłóż na spód, wyrównaj powierzchnię. Sernik piecz 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. godzinę. Potem wyjmij go z piekarnika i wystudź.

Jak ozdobić sernik?

Najprostszą dekoracją do sernika jest posypka z cukru pudru. Jednak, ta dość szybko rozpuszcza się na wilgotnym cieście i przestaje być widoczna. O wiele ładniejszy efekt osiągniemy smarując sernik np. polewą czekoladową. Można użyć gotowej polewy z torebki lub przygotować ją własnoręcznie. To bardzo proste –wystarczy połamać na kawałki czekoladę białą czy deserową i rozpuścić ją w gorącej kąpieli z 1-2 łyżkami śmietanki kremówki. Wykończeniem sernika może też być masa kajmakowa, a nawet dżem np. pomarańczowy. Wystarczy posmarować nimi ciasto, a wierzch będzie słodki i elegancko błyszczący.

Czytaj też:
Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków
Czytaj też:
Prosty sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na szybkie ciasto

Źródło: smaki.pl