Czasem mam ochotę na słodkie co nieco, ale wcale nie na deser czy ciasto. Po prostu na jakąś małą przekąskę. I tu z pomocą przychodzi mi ciasto francuskie, z którego raz-dwa jestem w stanie wyczarować taki mały, chrupiący smakołyk. Do jego przygotowania wystarczy 5 minut plus 10-15 minut pieczenia.
Pomysły na słodką przekąskę z ciasta francuskiego
Gotowe ciasto francuskie to świetne rozwiązanie, jeśli lubicie ciepłe, słodkie przekąski. Wystarczy pokroić je np. w prostokąty czy krążki, by po nadzianiu powstały smaczne ciasteczka. Takim słodkim nadzieniem mogą być świeże owoce np.: pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, połówki śliwek. Można je wymieszać z cukrem i cynamonem, by miały więcej smaku. Farsz do słodkich poduszeczek lub rożków możecie też zrobić z dżemu, powideł, słodkiego twarożku czy kremu czekoladowego. Po nadzianiu ciasta uformowane ciastka wystarczy upiec.
Jak zrobić chrupiącą przekąskę z ciasta francuskiego?
Moją chrupiącą, słodką przekąskę robię bez farszu. Rozwijam tylko ciasto francuskie, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Potem kroję je w paski krótsze lub dłuższe, skręcam je wokół własnej osi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz wystarczy ok. 10 minut pieczenia, by powstały słodkie, chrupiące paluchy. Są idealne na lekko słodki dodatek do kawy czy herbaty.
Przepis: Słodkie paluchy
Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier kryształ do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie ciastaCiasto francuskie rozwiń, posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem. Przekrój je wzdłuż na połowę, a potem w poprzek pokrój na paski.
- Formowanie i pieczenieKażdy pasek ciasta skręć wokół własnej osi. Uformowane paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.
Przekąska w wersji wytrawnej
Na podobnej zasadzie możecie przygotować z ciasta francuskiego wytrawną przekąskę w formie paluchów. Po posmarowaniu ciasta jajkiem wystarczy je posypać np. gruboziarnistą solą, kminkiem, sezamem czy czarnuszką. Takie paluchy można chrupać podobnie, jak paluszki z solą czy sezamem, ale też podać je np. do zupy-krem czy barszczu czerwonego.
Czytaj też:
Z kilku jabłek i gotowego ciasta robię tę szarlotkę. Lepsza niż z cukierni, pachnie domem i dzieciństwemCzytaj też:
Z ciasta francuskiego robię te złociste bułeczki. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć