Dziś mam dla was kolejny pomysł na kolację na ciepło. Jest prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna. Na dodatek można się nią najeść. Robię ją na bazie cukinii, którą ścieram i mieszam z kilkoma składnikami. Potem całość smażę na patelni i w ten sposób otrzymuję wyborny, warzywny omlet.
Czym wzbogacić warzywny omlet?
Omlet z reguły jest pożywny, bo bazuje na jajkach. Gdy doda się do niego warzywa, robi się bardzo zdrowy. Warto dorzucić do niego składniki, które dodadzą mu smaku i aromatu. Mogą to być np.: przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub natka pietruszki, suszone pomidory, oliwki, kapary. Jeśli zaś chcecie, by omlet stał się jeszcze bardziej pożywny, dodajcie do niego np.: pokrojony ser feta, starty żółty ser, kawałki sera mozzarella, kawałki szynki, kurczaka.
Jak zrobić omlet z cukinią?
Przygotowanie tego genialnego omletu zaczynam od starcia cukinii. Ścieram ją na tarce o dużych oczkach i odciskam z niej nadmiar płynu. Jajka wybijam do miski, energicznie mieszam przy pomocy rózgi, a potem łączę je z cukinią i kawałkami sera feta. Ten ostatni dodaje omletowi wyrazu i niepowtarzalnego smaku. Można też dodać 1-2 łyżki mąki, by masa była bardziej zwarta i stabilna. Ciasto warto też doprawić pieprzem i ziołami. Teraz czas wylać masę na gorącą patelnię i usmażyć ją, by dwóch stron była rumiana.
Przepis: Omlet z cukinią
Pomysł na pożywną i zdrową kolację na ciepło
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- ok. ½ małej cukinii
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka lub wody
- 1-2 łyżki mąki
- ok. 30-50 g sera feta
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyCukinię zetrzyj na tarce i dokładnie odciśnij nadmiar soku. W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw pieprzem. Dodaj cukinię, mąkę i pokrojony w kostkę ser, wymieszaj.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej, wlej masę i smaż na średnim ogniu 3–5 minut z jednej strony. Gdy brzegi się zetną, delikatnie przewróć omlet na drugą stronę lub przykryj pokrywką i dosmaż do ścięcia wierzchu.
Wskazówka: Omlet z cukinią można też upiec w piekarniku. Ciasto wystarczy przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec całość ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać omlet z cukinią?
Omlet z cukinią to uniwersalne danie, które można podać na kolację, obiad lub śniadanie. Warto je zaserwować z lekką surówką lub zieloną sałatą z dodatkami. Omlet można też złożyć na pół i wypełnić go np. świeżymi warzywami, hummusem.
Czytaj też:
Dwa składniki, widelec i patelnia. Tyle mi wystarczy, by zrobić pożywne śniadanieCzytaj też:
Jajka i parę dodatków zamieniam w wyborną kolację na ciepło. Przyrządzam ją na patelni