Ścieram cukinię i szykuję z niej genialną kolację na ciepło. Jeden składnik dodaje charakteru

Ścieram cukinię i szykuję z niej genialną kolację na ciepło. Jeden składnik dodaje charakteru

Dodano: 
Tarta cukinia
Tarta cukinia Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Choć lato już się skończyło, wciąż można kupić smaczną cukinię w dobrej cenie. Wykorzystuję ją do przyrządzenia pysznej kolacji na ciepło. Jest lekka, a jednocześnie pożywna i pełna smaku.

Dziś mam dla was kolejny pomysł na kolację na ciepło. Jest prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna. Na dodatek można się nią najeść. Robię ją na bazie cukinii, którą ścieram i mieszam z kilkoma składnikami. Potem całość smażę na patelni i w ten sposób otrzymuję wyborny, warzywny omlet.

Czym wzbogacić warzywny omlet?

Omlet z reguły jest pożywny, bo bazuje na jajkach. Gdy doda się do niego warzywa, robi się bardzo zdrowy. Warto dorzucić do niego składniki, które dodadzą mu smaku i aromatu. Mogą to być np.: przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub natka pietruszki, suszone pomidory, oliwki, kapary. Jeśli zaś chcecie, by omlet stał się jeszcze bardziej pożywny, dodajcie do niego np.: pokrojony ser feta, starty żółty ser, kawałki sera mozzarella, kawałki szynki, kurczaka.

Jak zrobić omlet z cukinią?

Przygotowanie tego genialnego omletu zaczynam od starcia cukinii. Ścieram ją na tarce o dużych oczkach i odciskam z niej nadmiar płynu. Jajka wybijam do miski, energicznie mieszam przy pomocy rózgi, a potem łączę je z cukinią i kawałkami sera feta. Ten ostatni dodaje omletowi wyrazu i niepowtarzalnego smaku. Można też dodać 1-2 łyżki mąki, by masa była bardziej zwarta i stabilna. Ciasto warto też doprawić pieprzem i ziołami. Teraz czas wylać masę na gorącą patelnię i usmażyć ją, by dwóch stron była rumiana.

Przepis: Omlet z cukinią

Pomysł na pożywną i zdrową kolację na ciepło

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • ok. ½ małej cukinii
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka lub wody
  • 1-2 łyżki mąki
  • ok. 30-50 g sera feta
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyCukinię zetrzyj na tarce i dokładnie odciśnij nadmiar soku. W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw pieprzem. Dodaj cukinię, mąkę i pokrojony w kostkę ser, wymieszaj.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej, wlej masę i smaż na średnim ogniu 3–5 minut z jednej strony. Gdy brzegi się zetną, delikatnie przewróć omlet na drugą stronę lub przykryj pokrywką i dosmaż do ścięcia wierzchu.

Wskazówka: Omlet z cukinią można też upiec w piekarniku. Ciasto wystarczy przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec całość ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać omlet z cukinią?

Omlet z cukinią to uniwersalne danie, które można podać na kolację, obiad lub śniadanie. Warto je zaserwować z lekką surówką lub zieloną sałatą z dodatkami. Omlet można też złożyć na pół i wypełnić go np. świeżymi warzywami, hummusem.

Czytaj też:
Dwa składniki, widelec i patelnia. Tyle mi wystarczy, by zrobić pożywne śniadanie
Czytaj też:
Jajka i parę dodatków zamieniam w wyborną kolację na ciepło. Przyrządzam ją na patelni