Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków

Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków

Dodano: 
Sernik na zimno
Sernik na zimno Źródło:Shutterstock / E-lona
Sernik na zimno to doskonały deser w sam raz na ciepłe dni. Nie ma przy nim dużo pracy, nie trzeba nic piec, a wygląda i smakuje tak, że trudno się od niego oderwać. Zaskocz nim majówkowych gości.

Sernik na zimno największym wzięciem cieszy się w ciepłe dni. A to dlatego, że jest bardzo orzeźwiający. Z przyjemnością też się go przygotowuje, bo mało przy nim pracy, nic nie trzeba piec i nie nagrzewa się kuchnia. A ponad wszystko wygląda tak apetycznie, że trudno sobie odmówić chociażby małego kawałka. Koniecznie przygotujcie go na majówkę.

Jakie są wersje sernika na zimno?

Sernik na zimno można przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze, jego podstawowym składnikiem może być twaróg mielony czy z wiaderka lub serki homogenizowane. Można go też oczywiście wzbogacić kremowym serkiem mascarpone. Jeśli chcecie otrzymać lżejszą, bardziej puszystą masę, dodajcie do sera bitą śmietanę.

Masa serowa zwykle zestalana jest przy pomocy żelatyny lub galaretki. W pierwszym przypadku warto dodać do niej składniki aromatyzujące, takie jak np. cukier wanilinowy czy skórkę otartą z cytryny. W drugim, galaretka załatwia problem żelowania masy, jej słodkości, smaku i koloru. Jest to więc o wiele łatwiejszy sposób przygotowania sernika na zimno.

Wierzch sernika na zimno zazwyczaj dekoruje się owocami i galaretką, ale można też polać go np. zmiksowanymi owocami albo jedynie obłożyć świeżymi owocami. Tu najlepiej sprawdzają się owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, borówki, jagody.

Jak zrobić galaretkowy sernik na zimno?

Ja mój sernik na zimno wzbogaciłam brzoskwiniami z puszki. Pokrojone w kostkę dorzuciłam do masy serowej i całość wymieszałam. Jednak zamiast tych owoców możecie dodać np. świeże borówki czy kawałki truskawek. Ładnie też będzie się prezentować pokrojona w kostkę galaretka.

Przepis: Galaretkowy sernik na zimno

Sernik na zimno z dodatkiem galaretek i brzoskwiń z puszki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie formyTortownicę lub inną formę wyłóż folią spożywczą. Po jej obwodzie od środka ustaw biszkopty, w razie potrzeby skróć je i ustaw na obciętych końcach biszkoptów. Dno formy wyłóż biszkoptami (możesz je pokroić na mniejsze kawałki).
  2. Rozpuszczanie galaretek i krojenie owocówKażdą galaretkę rozpuść osobno w 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszaj ją tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Galaretki odstaw do wystygnięcia. Brzoskwinie dokładnie osącz z zalewy, pokrój w niedużą kostkę.
  3. Przygotowanie masy serowejSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem wanilinowym, podziel go na dwie równe części. Jedną z nich miksuj, dolewając cienkim strumieniem galaretkę truskawkową. Drugą część masy serowej połącz z galaretką pomarańczową. Do jednej i drugiej masy dodaj połowę bitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń.
  4. Wykańczanie sernikaPołowę masy z galaretką pomarańczową przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię. Możesz na 10 minut wstawić do lodówki. Na masę pomarańczową wylej masę truskawkową, zastudź. Na wierzch wyłóż pozostałą masę pomarańczową, wyrównaj powierzchnię. Sernik przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężał.

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania sernika na zimno

Przygotowując sernik na zimno warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Przyrządzenie sernika na zimno zwykle rozpoczyna się od rozpuszczenia galaretek. By dodać je do masy muszą być bowiem zimne, a najlepiej już tężejące. Inaczej mogą upłynnić masę i zmniejszyć jej puszystość.
  • Galaretki, które mają zestalić sernik, rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Najlepiej 3-4 razy mniejszej, niż to zaleca producent na etykiecie. Dzięki temu sernik będzie zwięzły.
  • Jeśli robisz warstwowy sernik na zimno, przed wylaniem następnej warstwy, doprowadź do zastygnięcia poprzednią. Tak naprawdę w przypadku zimnej masy, którą wstawiamy do lodówki, trwa to nie więcej niż godzinę, a zwykle o wiele krócej.
  • Jeśli chcesz przyspieszyć tężenie galaretki, którą dekorujesz sernik z owocami, najlepiej sięgnij po owoce mrożone lub świeże dobrze schłodź w zamrażarce.
  • Sernik na zimno należy przechowywać w lodówce, w przykrywanej formie lub owiniętej folią spożywczą. Dzięki temu deser nie będzie chłonął obcych zapachów.

Czytaj też:
Piekę ten sernik i mam dwa ciasta w jednym. Szkoda, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł
Czytaj też:
Biorę 2 popularne składniki i robię strudel z twarogiem. Jest lepszy niż niejeden sernik