Pierwszy raz jadłem podobne pierożki w małej hiszpańskiej knajpce nad morzem. Niby zwykłe empanadillas, ale w środku był kremowy farsz z dyni, lekko słodki i korzenny. Od tamtej pory robię własną wersję, prostą, złocistą i pachnącą jesienią. To danie, które smakuje najlepiej prosto z patelni, jeszcze gorące i chrupiące.
Jak przygotować idealne empanadillas z dynią?
Aby farsz nabrał głębokiego smaku, dynię najlepiej wcześniej upiec w piekarniku. To wydobędzie jej naturalną słodycz i aromat. Jeśli purée z dyni okaże się zbyt rzadkie, warto podsmażyć je chwilę na suchej patelni, by odparowało nadmiar wody. Dobrym sposobem na zagęszczenie masy jest też dodanie łyżki bułki tartej. Świetnie sprawdzi się dynia hokkaido, której nie trzeba obierać, co dodatkowo ułatwia przygotowanie farszu.
Równie istotne jest ciasto. Użycie ciepłej wody sprawi, że będzie elastyczne i łatwo się sklei podczas formowania pierożków. Dzięki temu empanadillas zachowają kształt w trakcie pieczenia lub smażenia i będą miały delikatną, sprężystą strukturę.
Przepis: Smażone pierożki z dyniowym farszem
Delikatne ciasto i kremowy farsz z dyni w hiszpańskim stylu empanadillas.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 176 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g masła
- 80 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g purée z dyni (pieczonej lub gotowanej)
- 50 g startego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Do smażenia:
- olej roślinny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPołącz purée z dyni z czosnkiem i serem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj na gładką masę.
- Wyrabianie i lepienie ciastaZ mąki, jajka, masła, soli i wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj i wykrój krążki. Nałóż farsz, zlep brzegi, dociśnij widelcem.
- Smażenie pierożkówRozgrzej olej na patelni. Smaż pierożki z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
Czym zastąpić dynię w takich pierożkach?
Delikatny farsz z dyni można łatwo zmienić w coś zupełnie innego, sięgając po warzywa i dodatki, które nadadzą pierożkom nowy charakter i smak.
- Z batatem i fetą — słodki batat po upieczeniu staje się miękki i kremowy, a w połączeniu ze słoną fetą tworzy farsz o idealnej równowadze smaków, który jest sycący i świetnie sprawdza się na obiad lub kolację.
- Z pieczonym kalafiorem i czosnkiem — upieczony kalafior nabiera orzechowego aromatu, a dodatek czosnku podkreśla jego smak, dzięki czemu farsz jest wyrazisty, lekki i stanowi ciekawą alternatywę dla dyni.
- Z ziemniakami i ziołami — to klasyczne połączenie przywodzi na myśl ruskie pierogi, ale w chrupiącej odsłonie; ziemniaki z dodatkiem świeżych ziół tworzą prosty, a jednocześnie aromatyczny farsz.
- Z burakiem i kozim serem — pieczone buraki nadają farszowi intensywny kolor i naturalną słodycz, a kozi ser wprowadza wyrazistą nutę, tworząc elegancką propozycję idealną na bardziej wykwintny obiad.
Czytaj też:
Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustachCzytaj też:
Na cieście kładę mięso mielone i ściskam brzegi. Tak powstają pierożki, które moja rodzina uwielbia