Drób lubi towarzystwo warzyw, zwłaszcza gdy składniki spaja pyszny sos. Moja kompozycja jest wyjątkowo udana, bo sos gotuj z mnóstwem aromatycznych dodatków. Za każdym razem, gdy podaję tę potrawę, rodzina jest zachwycona. Wypróbuj prosty sposób na soczystego kurczaka w aromatycznej potrawce.
Jak zrobić kurczaka w sosie z porami i groszkiem?
Kawałki mięsa z nóg drobiowych świetnie smakują przysmażone na rumiano, a później ugotowane w bulionie z białym winem. Przyrządzam je z porem, ziemniaczkami i zielonym groszkiem, dzięki czemu mam w garnku pełny posiłek.
Sos w tym daniu jest wyjątkowo apetyczny nie tylko za sprawą przypraw, ale także wytrawnego wina. Ten składnik zapewnia odpowiednią kwasowość i aromat, a po ugotowaniu traci cały alkohol. Nie trzeba wybierać jakiegoś specjalnego trunku, bo wystarczy ten najzwyklejszy.
Całości nie zabielam ani specjalnie nie zagęszczam, bo funkcję tę spełnia mąka dodana do obsmażania mięsa. Słoneczny kolor uzyskuję za sprawą kurkumy.
Przepis: Kurczak w sosie z porami i groszkiem
Pyszne mięso drobiowe duszone z warzywami z miętą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 382 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże pory
- 5 małych ziemniaków
- 1 szklanka rozmrożonego groszku
- 1 kg pałek i udek kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki świeżej mięty
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywOdetnij ciemnozielone części pora i pokrój resztę na plasterki. Obierz ziemniaki i rozkrój na ćwiartki.
- Smażenie kurczakaOprósz mięso solą i pieprzem, obtocz w mące i przyrumień na rozgrzanym oleju przez 5 minut na stronę. Zdejmij z patelni i przykryj, żeby nie wystygło.
- Przygotowanie sosuWrzuć pora na rozgrzany olej i podsmażaj przez 3 minuty, wlej wino i bulion, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dołóż kurczaka, kurkumę i miętę, po czym duś pod przykryciem przez 25 minut. Dorzuć groszek, dopraw sos do smaku solą i pieprzem, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Jakie przyprawy dodać do duszonego kurczaka?
Różne składniki potrafią całkiem odmienić smak dania w sosie. Oprócz zestawu z przepisu polecam też inne połączenia, między innymi:
- tymianek, rozmaryn, słodka i ostra papryka, liść laurowy
- oregano, czosnek granulowany, skórka z cytryny, biały pieprz,
- wędzona papryka, majeranek, świeży czosnek,
- gałka muszkatołowa, słodka papryka i biały pieprz,
- nasiona kolendry, kmin rzymski i gałka muszkatołowa.
Jak zrobić kurczaka w porach?
Mięso można dusić z samymi porami. Na całą potrawę warto wziąć co najmniej 3 sztuki tego warzywa. Kroję je na plasterki i podsmażam krótko na oleju, a następnie wrzucam obsmażone kawałki kurczaka i duszę 15 minut. Po tym czasie dolewam 1/2 szklanki śmietany kremówki, doprawiam i podgrzewam przez kolejne 10 minut. Dodaję do smaku sok z cytryny i posiekaną natkę. Jeśli chcę na koniec zagęścić sos, zagotowuję go z mieszanką 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej w łyżce zimnej wody.
Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką. Znika ze stołu, zanim zdążę podać dodatkiCzytaj też:
W niedzielę serwuję pałki z kurczaka z groszkiem. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie