Ciasto cytrynowe z przepisu babci Gieni zawsze wychodzi. Jego sekret tkwi w 1 składniku
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ciasto cytrynowe z przepisu babci Gieni zawsze wychodzi. Jego sekret tkwi w 1 składniku

Dodano: 
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe Źródło:Shutterstock / minadezhda
Smak ciasta cytrynowego z przepisu babci Gieni przypomina mi dzieciństwo. Uwielbiałem ten wilgotny i orzeźwiający w smaku wypiek. Poznaj niezawodny przepis na szybkie i smaczne ciasto.

Orzeźwiające ciasto cytrynowe, na które przepis odziedziczyłem po babci, zachwyca lekkością i co równie ważne, zawsze wychodzi. Jego sekret tkwi w dodatku jogurtu naturalnego. Najlepszy jest jogurt naturalny o średniej gęstości, dlatego jogurt grecki może okazać się za ciężki. Pamiętaj, by wybierać jogurt o prostym składzie – bez dodatku cukru i mleka w proszku.

Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe?

Przygotowanie ciasta cytrynowego zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki oraz poczekać, aż ciasto się upiecze, aby móc delektować się jego wyjątkowym smakiem. Bazując na podstawowych składnikach z poniższego przepisu, możesz również upiec pyszne ciasto pomarańczowe lub waniliowe. Dokładnie z tej receptury babcia piekła również wielkanocną babkę – oczywiście w odpowiedniej formie. Poznaj sprawdzony przepis na wilgotne i puszyste ciasto o intensywnie cytrynowym smaku.

Przepis: Ciasto cytrynowe

To ciasto cytrynowe zawsze wychodzi. Jest wilgotne i puszyste, a do jego upieczenia potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 6 średnich jajek
  • 1 duża cytryna
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli. Jajka wybij do drugiej miski. Cytrynę umyj ciepłą wodą. Wyszoruj skórkę cytryny za pomocą miękkiej szczoteczki lub szorstkiej strony nowej gąbki kuchennej. Sparz cytrynę gorącą wodą, zetrzyj skórkę, przekrój na pół i wyciśnij sok. Sok z cytryny (ja dodaję 10-12 łyżek) wlej do miseczki. Dodaj do niego startą skórkę cytrynową i wymieszaj.
  2. UbijanieDo miski z jajkami dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo zwiększając obroty miksera. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. Dodanie oleju, jajek i cytrynyDo masy jajecznej stopniowo dodawaj olej, cały czas miksując na średnich obrotach. Do jajek z cukrem i olejem dodaj stopniowo jogurt naturalny. Miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia się mokrych składników. Do miski dodaj następnie sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach.
  4. Dodanie suchych składnikówDo miski z jajkami, cukrem, olejem, jogurtem i cytryną dodaj suche składniki i wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki, drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej. Mieszaj tylko do połączenia się składników – ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
  5. Przełożenie do tortownicyGotowe ciasto cytrynowe przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Wyrównaj wierzch ciasta za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Aby zapobiec pękaniu ciasta podczas pieczenia, możesz naciąć masę na krzyż za pomocą ostrego noża.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw ciasto cytrynowe do gorącego piekarnika i piecz około 40-45 minut. Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Przed podaniem możesz posypać ciasto cytrynowe cukrem pudrem lub udekorować lukrem – tradycyjnym lub cytrynowym. Do dekoracji deseru możesz użyć także płatków migdałów (uprażonych na suchej patelni) i wiórków kokosowych.

Cenne wskazówki przy pieczeniu ciasta cytrynowego

Jeżeli pieczesz ciasto cytrynowe w mniejszej formie, wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut. Jeśli natomiast pieczesz ciasto cytrynowe w większej formie, skróć czas pieczenia. Najlepiej przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonać test suchego patyczka. Ciasto cytrynowe możesz upiec nie tylko w tortownicy, ale także w formie keksówce.

Jeżeli ciasto cytrynowe mocno wyrosło podczas pieczenia i obawiasz się, że opadnie po wyjęciu z piekarnika, to po upieczeniu wyłącz grzanie i uchyl lekko drzwiczki piekarnika. Po kilkunastu minutach wyjmij ciasto cytrynowe z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Jeżeli chcesz przygotować ciasto pomarańczowe, to zastąp sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny sokiem i skórką z pomarańczy. Pamiętaj, aby przed starciem skórki pomarańczowej dokładnie ją wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Aby ciasto zyskało intensywny smak, możesz dodać też naturalny ekstrakt pomarańczowy.

Jeżeli pominiesz dodanie soku cytrynowego lub pomarańczowego oraz otartej skórki z cytrusów, to upieczesz pyszne ciasto jogurtowe. W tym przypadku zwiększ ilość ekstraktu waniliowego do 3-4 łyżeczek lub zastąp go ziarenkami z 1 laski wanilii.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Ekspresowe ciastka zrobisz w mniej niż godzinę, a ich smak zachwyci wszystkich. Poznaj mój przepis