Odkryj niezwykłe właściwości malin. Niektóre fakty na temat tych owoców cię zaskoczą

Odkryj niezwykłe właściwości malin. Niektóre fakty na temat tych owoców cię zaskoczą

Dodano: 
Maliny
Maliny Źródło: Pixabay / congerdesign
Maliny to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe owoce, które warto włączyć do codziennej diety. Sprawdź, co daje nam jedzenie malin i jak wykorzystać je w kuchni.

Sezon na maliny trwa od późnej wiosny do wczesnej jesieni – niektóre odmiany owocują nawet do października. Słodkie i soczyste maliny to nie tylko idealna, zdrowa przekąska, która zapewnia długie uczucie sytości i szybko gasi pragnienie. To również prawdziwa skarbnica zdrowia, z której można czerpać przez cały rok, bo maliny doskonale nadają się na przetwory i do mrożenia.

Jak jedzenie malin wpływa na nasz organizm?

Jedzenie malin może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i urody. Niewiele osób wie, że te niskokaloryczne owoce (100 g malin to ok. 52 kcal) są jednymi z najzdrowszych. Starsze pokolenia często stosowały owoce i liście maliny na powszechne dolegliwości zdrowotne np. przeziębienie i grypę.

Jedzenie malin to jeden ze sposobów na wsparcie funkcjonowania wielu narządów i układów ludzkiego organizmu. Maliny to przede wszystkim smaczne źródło witamin i minerałów, których często brakuje w naszej diecie. Mikro- i makroelementy z owoców przyswajają się znacznie lepiej niż z suplementów diety i farmaceutyków. Maliny stanowią m.in. źródło witamin C, E, K oraz z grupy B.

Witamina C jest niezbędna do przebiegu wielu procesów biologicznych – wspiera m.in. funkcjonowanie układu immunologicznego oraz redukuje wolne rodniki tlenowe, zmniejszając stres oksydacyjny. Witamina E, czyli „witamina młodości”, podobnie jak witamina C, jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Co więcej, przyczynia się m.in. do redukcji ryzyka zachorowania na miażdżycę oraz poprawia wygląd skóry.

Witamina K bierze udział w przebiegu procesów krzepnięcia, zapobiegając krwotokom. Natomiast witaminy z grupy B wpływają na funkcjonowanie m.in. układu nerwowego, są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych i utrzymania w dobrym zdrowiu skóry i błon śluzowych.

W owocach i liściach maliny znajdują się również m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które wpływają na zdrowie serca, układu nerwowego, układu krwiotwórczego i układu szkieletowego.

Jakie prozdrowotne właściwości mają maliny?

Za prozdrowotne właściwości malin odpowiadają witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz kwasy, w które bogate są te owoce. Do najcenniejszych właściwości maliny zaliczamy m.in.:

  • Właściwości antyoksydacyjne – maliny to jedne z naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz uszkodzeniom komórek na skutek działania wolnych rodników tlenowych. Obecne w malinach przeciwutleniacze to nie tylko wspomniana powyżej witamina C i witamina E, ale także kwas elagowy, antocyjany i flawonoidy. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu malin można zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, redukować przewlekłe stany zapalne i wspomóc walkę z infekcjami, bo np. kwas elagowy wykazuje również działanie przeciwbakteryjne.
  • Właściwości przeciwnowotworowe – niektóre badania wskazują, że maliny mogą stanowić cenny składnik profilaktycznej diety przeciwnowotworowej, ponieważ znajdujące się w nich związki wykazują działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych oraz wspierają procesy naprawy DNA komórek.
  • Właściwości przeciwzapalne – maliny łagodzą stan zapalny i związane z nim dolegliwości bólowe m.in. w obrębie stawów.
  • Właściwości przeciwgorączkowe – napotne działanie malin pomaga w naturalny sposób obniżyć gorączkę.

Inne lecznicze właściwości malin to m.in.:

  • Wspomaganie pracy układu trawiennego – maliny to owoce drobnopestkowe, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Włókno roślinne reguluje pracę układu trawiennego, usuwając zalegające w jelitach resztki pokarmowe, usprawnia metabolizm i naturalne procesy detoksykacyjne, a także zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju m.in. raka jelita grubego.
  • Wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego – maliny w korzystny sposób wpływają na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, redukując ryzyko rozwoju częstych chorób przewlekłych m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej. Co więcej, zmniejszają ryzyko powstawania zatorów i zakrzepów;
  • Wspomaganie pracy mózgu – dzięki przeciwutleniającym właściwościom maliny mogą przyczynić się do poprawy funkcji poznawczych, chroniąc przed stresem oksydacyjnym komórki mózgowe;
  • Wspomaganie odchudzania – maliny to idealne owoce na odchudzanie. 100 g malin dostarcza do organizmu niewiele ponad 52 kcal. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że maliny zapobiegają podjadaniu pomiędzy posiłkami, zapewniając długie uczucie sytości. Co więcej, maliny wpływają na procesy metaboliczne, usprawniając m.in. spalanie tłuszczów.

Zastosowanie malin w kuchni

Maliny to owoce, które doskonale smakują na surowo, stanowiąc wartościową przekąskę oraz składnik m.in. zdrowych deserów. Z malinami można przygotować owocowy lub owocowo-warzywny koktajl, orzeźwiający sorbet, smoothie, pożywną owsiankę, aromatyczną sałatkę i wiele pysznych ciast bez pieczenia. Obróbka termiczna malin sprawia, że tracą one wiele cennych związków odżywczych np. witaminę C, dlatego najlepiej jeść maliny na surowo. Chcąc cieszyć się smakiem malin poza sezonem, najlepiej zamrozić dojrzałe owoce – mrożenie pozwala uniknąć strat cennych składników odżywczych.

Warto wiedzieć, że maliny można dodawać nie tylko do dań na słodko, ale także wytrawnych potraw. Ich smak świetnie komponuje się ze smakiem mięs m.in. drobiu, popularnych składników sałatek np. zielonych warzyw liściastych, pomidorów, awokado, sera pleśniowego oraz pestek i orzechów. Maliny to także świetny dodatek do zup np. zupy pomidorowej i czerwonego barszczu.

Maliny nadają się nie tylko do spożycia na surowo, ale także można z nich przygotować wiele przetworów. Zerwane z krzewu owoce nie nadają się jednak do długiego przechowywania – maliny szybko puszczają sok i zaczynają pleśnieć. Nadmiar malin najlepiej od razu przetworzyć, robiąc z nich dżem, konfiturę, sok, kompot lub idealny na jesienno-zimowe infekcje syrop na bazie tłoczonego soku z malin. Maliny nadają się również do suszenia – z wysuszonych malin można zimą robić aromatyczną herbatkę.

Czytaj też:
Co dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz morele? Odkryj długą listę korzyści i na co uważać
Czytaj też:
To najlepsze bułeczki z malinami. Odkryj przepis na puszysty wypiek, który zdradziła pewna Szwedka

Źródło: smaki.pl