Polędwiczka wieprzowa to mięso niezwykle smaczne i eleganckie. Idealnie nadaje się na uroczysty stół, ale ze względu na krótki czas przygotowania, można ją też przyrządzić w tygodniu. Najlepsza jest pieczona, podana z aromatycznym, aksamitnym sosem. Jednym z lepszych jest sos musztardowy.
Jak przygotować polędwiczkę do pieczenia?
Polędwiczkę przeznaczoną do pieczenia warto wcześniej zamarynować. Wystarczy natrzeć ją solą, pieprzem i ziołami, a potem posmarować ją oliwą z oliwek. Do marynaty warto też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę sosu sojowego, a nawet miodu. Wszystko zależy od tego, jakie nuty smakowe chcemy uzyskać.
Po 1-2 godzinach marynowania mięso warto zrumienić na patelni. Potem zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 20 minut do gorącego piekarnika. W tym czasie zdążycie przygotować sos.
Jak zrobić polędwiczkę w aromatycznym sosie?
Do pieczonej polędwiczki warto podać sos. Doda on mięsu soczystości i wyrazistego smaku. Jednym ze smaczniejszych i lubianych przez wszystkich jest sos musztardowy. Robi się go szybko, na bazie podsmażonej cebulki, do której dodaje się śmietankę i musztardę. Sos można zagęścić odrobiną mąki, ale taki efekt można też uzyskać przez odpowiednio długie gotowanie sosu. Upieczone mięso podaje się krojone w plastry, polane odrobiną sosu i z pozostałym sosem zaserwowanym w sosjerce.
Przepis: Polędwiczka z sosem musztardowym
Pieczona polędwiczka wieprzowa podana z aromatycznym sosem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, posyp tymiankiem, posmaruj oliwą. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
- Smażenie i pieczenieZamarynowaną polędwiczkę zrumień na patelni ze wszystkich stron. Zawiń ją w folię aluminiową, wstaw na ok. 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotowanie sosuW czasie, gdy mięso się piecze, przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Całość zblenduj na gładką masę. Do sosu dodaj musztardę, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem.
- PodawanieUpieczoną polędwiczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 5 minut w ciepłym miejscu. Potem odwiń ją, pokrój w plastry i podawaj z sosem musztardowym.
Jak podać polędwiczkę pieczoną?
Pieczona polędwiczka najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée. Doskonałym dopełnieniem potrawy będą gotowane warzywa, zielona sałata z dodatkami albo surówka. Jeśli chodzi o tę ostatnią, tu dobrze sprawdzą się zarówno łagodne surówki, np. z marchewki i jabłka czy z kapusty, ale też z pora.
Czytaj też:
Wieprzowina w tym wyrazistym sosie zawsze wszystkim smakuje. Odmienia ją prosty dodatekCzytaj też:
Wieczorem wkładam wieprzowinę do aromatycznej marynaty. Następnego dnia na obiad czeka prawdziwa uczta
