Polędwiczkę w aromatycznym sosie robię w pół godziny. Wychodzi mięciutka i soczysta

Polędwiczkę w aromatycznym sosie robię w pół godziny. Wychodzi mięciutka i soczysta

Dodano: 
Polędwiczka w sosie musztardowym
Polędwiczka w sosie musztardowym Źródło: Shutterstock / DronG
Polędwiczka wieprzowa to jedno ze smaczniejszych mięs, jakie można kupić. Ponieważ jest bardzo delikatna, szybko się ją przyrządza. Tak naprawdę wystarczy pół godziny, by trafiła na stół.

Polędwiczka wieprzowa to mięso niezwykle smaczne i eleganckie. Idealnie nadaje się na uroczysty stół, ale ze względu na krótki czas przygotowania, można ją też przyrządzić w tygodniu. Najlepsza jest pieczona, podana z aromatycznym, aksamitnym sosem. Jednym z lepszych jest sos musztardowy.

Jak przygotować polędwiczkę do pieczenia?

Polędwiczkę przeznaczoną do pieczenia warto wcześniej zamarynować. Wystarczy natrzeć ją solą, pieprzem i ziołami, a potem posmarować ją oliwą z oliwek. Do marynaty warto też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę sosu sojowego, a nawet miodu. Wszystko zależy od tego, jakie nuty smakowe chcemy uzyskać.

Po 1-2 godzinach marynowania mięso warto zrumienić na patelni. Potem zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 20 minut do gorącego piekarnika. W tym czasie zdążycie przygotować sos.

Jak zrobić polędwiczkę w aromatycznym sosie?

Do pieczonej polędwiczki warto podać sos. Doda on mięsu soczystości i wyrazistego smaku. Jednym ze smaczniejszych i lubianych przez wszystkich jest sos musztardowy. Robi się go szybko, na bazie podsmażonej cebulki, do której dodaje się śmietankę i musztardę. Sos można zagęścić odrobiną mąki, ale taki efekt można też uzyskać przez odpowiednio długie gotowanie sosu. Upieczone mięso podaje się krojone w plastry, polane odrobiną sosu i z pozostałym sosem zaserwowanym w sosjerce.

Przepis: Polędwiczka z sosem musztardowym

Pieczona polędwiczka wieprzowa podana z aromatycznym sosem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, posyp tymiankiem, posmaruj oliwą. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Smażenie i pieczenieZamarynowaną polędwiczkę zrumień na patelni ze wszystkich stron. Zawiń ją w folię aluminiową, wstaw na ok. 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Przygotowanie sosuW czasie, gdy mięso się piecze, przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Całość zblenduj na gładką masę. Do sosu dodaj musztardę, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem.
  4. PodawanieUpieczoną polędwiczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 5 minut w ciepłym miejscu. Potem odwiń ją, pokrój w plastry i podawaj z sosem musztardowym.

Jak podać polędwiczkę pieczoną?

Pieczona polędwiczka najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée. Doskonałym dopełnieniem potrawy będą gotowane warzywa, zielona sałata z dodatkami albo surówka. Jeśli chodzi o tę ostatnią, tu dobrze sprawdzą się zarówno łagodne surówki, np. z marchewki i jabłka czy z kapusty, ale też z pora.

Czytaj też:
Wieprzowina w tym wyrazistym sosie zawsze wszystkim smakuje. Odmienia ją prosty dodatek
Czytaj też:
Wieczorem wkładam wieprzowinę do aromatycznej marynaty. Następnego dnia na obiad czeka prawdziwa uczta

Źródło: smaki.pl