Wspólne odwiedziny na grobach bliskich, a potem spotkania i rozmowy przy stole – tak w wielu polskich domach wygląda dzień Wszystkich Świętych. Na tę okazję warto uszykować coś specjalnego, co wcale nie oznacza, że trudnego do zrobienia. Idealną propozycją na ciasto na Wszystkich Świętych jest waniliowy sernik bez spodu. Zrobisz go z sera z wiaderka i kilku prostych składników.
Jak zrobić waniliowy sernik bez spodu?
Bardzo ważne w tym przepisie jest dokładne utarcie masy z masła, cukru i żółtek. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier musi się rozpuścić (kryształki cukru nie mogą być widoczne). Jeśli nie masz robota czy miksera, możesz zrobić taki sernik tradycyjną metodą, ucierając składniki w makutrze – dokładnie tak radziły sobie nasze mamy czy babcie. Ważne jest też, aby mieszając już wszystkie składniki razem, zrobić to dokładnie, ale delikatnie (jeśli robotem to na najniższych obrotach).
Aby ciasto miało przyjemny i dobrze wyczuwalny waniliowy smak, koniecznie dodaj budynie waniliowe, a oprócz nich również odrobinę ekstraktu z wanilii.
Przepis: Sernik waniliowy bez spodu
Pyszny sernik na każdą okazję.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 483 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy serowejOddziel białka od żółtek. Miękkie masło zacznij ucierać (można robotem) z cukrem. Dodawaj kolejno żółtka i utrzyj wszystko na puszystą, jasną masę. Dodaj ser z wiaderka i zmiksuj wszystko delikatnie na gładką masę. Na koniec dodaj budynie i ekstrakt waniliowy. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55-60 minut. Ciasto studź w piekarniku.
Aby sernik nie opadł, studź go w piekarniku. Najlepiej uchylić delikatnie drzwiczki dopiero po ok. 15-20 minutach od wyłączenia piekarnika. Kiedy sernik wystygnie, przełóż go lodówki, aby dobrze się schłodził. To ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wówczas będzie najlepsze.
Jak podawać sernik waniliowy?
Gotowy sernik można dodatkowo udekorować polewą czekoladową, ozdobić owocami, polać karmelem czy oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Taki sernik można też serwować na gorąco (podgrzej porcję w mikrofalówce). W tej wersji serwuj go z gałką dobrych lodów waniliowych. Z kolei w wersji na zimno, do ciasta można podać gorący dodatek, np. gorące maliny lub gorący sos czekoladowy.
Czytaj też:
Najlepsze pączki do weekendowej kawy. Znikają, nim zdążą wystygnąćCzytaj też:
Nie robię już sernika ani brownie. Mam lepszy deser dwa w jednym. Czekoladowy wir kocha cały dom
