Codziennie rano wiele osób zaparza kawę i z filiżanką w dłoni rozpoczyna nowy dzień. Kawa budzi, pomaga się skoncentrować i dodaje energii. Zwykle pijemy ją czarną jak smoła albo dodajemy odrobinę mleka, a także cukier. Teraz warto wsypać do kawy przyprawę, która pomoże nam schudnąć.
Kawa z gałką muszkatołową na odchudzanie
Zima sprawia, że jesteśmy mniej aktywni i bardziej leniwi. Słodkie i słone przekąski powodują, że waga rośnie nie wiadomo kiedy. Nagle zauważamy, że ubrania stają się zbyt ciasne. To moment, kiedy warto postawić na zdrową i zbilansowaną dietę. Do tego codzienna porcja ruchu i nasza waga powinna wrócić do normy.
Kawa może być istotnym elementem diety odchudzającej. Jednak nie sama, a z dodatkiem gałki muszkatołowej. Tę przyprawę zwykle dodajemy do mięs, pasztetów, dań rybnych, ale też pierników. Jak smakuje gałka muszkatołowa? Można wyczuć w niej dość ostry i pikantny smak. Ma też intrygujący zapach, a to wszystko powoduje, że warto spróbować tej przyprawy. Kawa z gałką muszkatołową ma smak przyjemny i wyrazisty.
Gałka muszkatołowa pomoże schudnąć
Gałka muszkatołowa ma mnóstwo zapachu i smaku. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę A i C. Ta przyprawa rodem z Indonezji, Indii i Sri Lanki reguluje pracę układu pokarmowego, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwzakrzepowe. Łagodzi niestrawność, bóle reumatyczne i nudności u kobiet ciężarnych.
Jednak lekarze dostrzegają jej działanie na nasz metabolizm. Gałka muszkatołowa przyspiesza go, a błonnik, który zawiera, pomaga zwalczyć zachcianki na słodycze i inne niezdrowe oraz kaloryczne przekąski. Dr Trupti Shirole jest lekarzem ajurwedyjskim zajmującym się chorobami przewlekłym i wynikającymi ze stylu życia – na łamach „Medindia Medical Review", omówiła korzyści ze spożywania tej przyprawy. Dr Shirole dostrzegła, że gałka muszkatołowa podkręca metabolizm, pełna jest przeciwutleniaczy, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a nawet poprawia jakość snu.
Jak przygotować kawę z gałką muszkatołową?
Przygotowanie kawy z gałką muszkatołową jest banalnie proste. Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę, dodać zaledwie szczyptę przyprawy i wymieszać. Kawa jest gotowa do spożycia. Warto też przyrządzić inny napój z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Tu wykorzystamy szklankę mleka i oczywiście szczyptę omawianej przyprawy. Składniki mieszamy i możemy od razu pić taki napój. Musimy jednocześnie pamiętać, żeby z gałki muszkatołowej korzystać z umiarem. Przyprawa zawiera sporo tłuszczów nasyconych, a zbyt duża ilość może wywołać przyspieszone bicie serca, niepokój, pobudzenie, czy splątanie.
Czytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napojuCzytaj też:
Miksuję trzy składniki i robię pożywny napój. Zaczynam nim dzień lub piję go na przekąskę