3 najczęstsze przyczyny pleśni na ogórkach małosolnych. Poznaj je, a łatwo unikniesz problemu

3 najczęstsze przyczyny pleśni na ogórkach małosolnych. Poznaj je, a łatwo unikniesz problemu

Dodano: 
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne Źródło:Wikimedia Commons
Ogórki małosolne to sezonowy przysmak, który charakteryzuje się dużą chrupkością i delikatnie kwaśnym smakiem. Zdarza się jednak, że na ich powierzchni pojawi się pleśń. Jak jej uniknąć?

Ogórki małosolne są aromatyczne, dość delikatne w smaku i przyjemnie chrupią. Czasami jednak na ich powierzchni pojawia się pleśń, która od razu dyskwalifikuje ten sezonowy przetwór. Aż szkoda wyrzucać całą zawartość naczynia, ale to jedyne dobre rozwiązanie. Pleśń bowiem szkodzi zdrowiu, jest przyczyną reakcji alergicznych i zatruć pokarmowych. Wytwarza też toksyny, które nie są widoczne, ani wyczuwalne w smaku, a poważnie szkodzą naszym narządom.

Dlaczego na ogórkach małosolnych pojawia się pleśń?

Przyczyny pojawienia się pleśni na ogórkach małosolnych są w sumie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych. Należą do nich:

  • Ogórki nie zostały całkowicie przykryte zalewą. Zalewa ma bowiem za zadanie nie tylko nadać przetworowi smak i doprowadzić do fermentacji, ale też odciąć dostęp powietrza do ogórków. Gdy część ogórków pływa po powierzchni lub wystaje spod zalewy, łatwo i szybko zaczyna pleśnieć. Rozwiązaniem tego problemu jest pilnowanie, by ogórki na etapie kiszenia i przechowywania, cały czas były przykryte warstwą zalewy. Najłatwiej to osiągnąć, przykrywając ogórki znajdujące się w ceramicznym garnku np. talerzykiem, a potem dociskając talerzyk kamieniem czy słoikiem napełnionym wodą. Jeśli kisicie ogórki w słoiku, możecie zaopatrzyć się w specjalne plastikowe dociski, które po nałożeniu pokrywki wciskają ogórki pod warstwę wody.
  • Niewystarczająca higiena. Chodzi tu o zachowanie czystości naczyń, rąk i ogórków, w trakcie przygotowywania ogórków małosolnych. Często zdarza się bowiem, że słoiki są niedokładnie umyte, ale też mokre i niewyparzone. Dlatego po dokładnym umyciu, trzeba je opłukać, a potem wyparzyć np. w piekarniku o temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 15 minut. Można też wyparzyć je w gorącej wodzie, a potem dokładnie osuszyć. Podobnie zresztą zdarza się z pokrywkami, które również należy dokładnie umyć, opłukać, a potem wysuszyć lub wytrzeć do sucha. Robiąc przetwory, powinniśmy też zadbać o higienę dłoni. Nasze ręce powinny być czyste. Podobnie zresztą, jak ogórki przeznaczone do kiszenia. Warto je zawsze przebrać, a potem umyć i osuszyć.
  • Złe warunki przechowywania. Przyczyną pleśni pojawiającej się na powierzchni zalewy są też nieodpowiednie warunki przechowywania tego przetworu. Gdy ogórki ukisną już wystarczająco, trzeba je wynieść w chłodne i ciemne miejsce. Zbyt wysoka temperatura sprzyja bowiem rozwojowi bakterii, a następnie pleśni.

Inne przyczyny psucia się ogórków małosolnych

Dla ogórków małosolnych nie tylko pleśń jest wyznacznikiem zepsucia i złej jakości. Również fakt, że wyszły:

  • Miękkie, co zazwyczaj powoduje niska jakość surowca, ale też nieodpowiednie proporcje wody i soli w solance.
  • Słone, co oznacza, że przesadziliśmy z dodatkiem soli do solanki.
  • Zbyt kwaśne, najprawdopodobniej dlatego, że były zbyt długo kiszone i zbyt długo przebywały w temperaturze pokojowej.
  • Brzydko pachnące, co zazwyczaj wynika ze złej jakości ogórków lub wody, ale też nieodpowiedniej ilości użytej soli i przypraw.
  • Gorzkie, tu przyczyną jest zazwyczaj użycie gorzkawych ogórków lub zbyt dużej ilości czosnku i chrzanu.

Czytaj też:
Ta zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Robię ją zgodnie ze wskazówkami mojej mamy
Czytaj też:
Dlaczego warto pić wodę po ogórkach kiszonych? Będziecie zaskoczeni jej właściwościami

Źródło: smaki.pl