Gotowane jajka i tuńczyk to niezawodne połączenie, które w porcji mojej sałatki dostarcza aż 20 gramów białka. Dzięki temu danie jest bardzo sycące i zapewnia energię na długi czas. Zawsze staram się dbać, by składnik ten był w każdym posiłku, bo pomaga utrzymać mięśnie i stałą wagę. Umożliwia także regenerację organizmu, a to kluczowe dla wolniejszego starzenia się.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem?
Danie robię zwykle z tuńczykiem w kawałkach, które dzielę na mniejsze kęsy. Zwykle wybieram tego w sosie własnym, ale gdy mam dobry produkt w oleju, też chętnie uwzględniam go potrawie. W przypadku ryby w oliwie dodaję ją do miski razem z zalewą i rezygnuję z majonezu. Jeśli jednak w szafce stoi tylko tuńczyk rozdrobniony, nie waham się go użyć.
Gdy podaję tę sałatkę w jednoporcjowych miseczkach, często nie mieszam jej z majonezem, tylko nakładam po łyżce na wierzch i dla dekoracji posypuję szczypiorkiem.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Połączenie jajek ugotowanych na twardo z tuńczykiem i groszkiem to pyszna, sycąca propozycja na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 311 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 1 puszka groszku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g ryby)
- 2 małe kiszone ogórki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój na kawałki. Ogórki potnij w kostki. Dobrze osącz groszek oraz tuńczyka. Podziel go na mniejsze kawałki.
- Mieszanie sałatkiWłóż do miski jajka, groszek i tuńczyka, dodaj ogórki, zioła sok z cytryny, majonez, pieprz i sól. Delikatnie połącz składniki.
Jaki ogórek do sałatki z tuńczykiem?
W tym przepisie użyłam ogórka kiszonego, jednak równie dobrze można zastąpić go tym małosolnym. Mniej lubię wersję konserwową, ale wielu osobom może pasować taki wybór. Nieco lżejszy smak będzie mieć sałatka przygotowana ze świeżym warzywem. By go zrównoważyć, warto dodać więcej soku z cytryny.
Co dodać do sałatki z jajek i tuńczyka?
To danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw. Warto dołożyć do niego cebulę lub pora, czerwoną i zieloną paprykę, seler naciowy czy różnego rodzaju sałaty i zielone liście. Pasuje tu również czosnek i koperek. Niektórzy dorzucają także pomidora, ja jednak nie lubię go w połączeniu z rybami.
Można sięgnąć ponadto po gotowe produkty, na przykład kukurydzę czy marchewkę z puszki (najczęściej od razu z groszkiem), oliwki, kapary. Sałatka jest jeszcze bardziej treściwa i kaloryczna, ale niezwykle pyszna, gdy dorzucam do niej starty żółty ser lub kostki fety oraz chrupiące grzanki. Inną opcją są ugotowane ziemniaki bądź makaron, na przykład kokardki, świderki albo muszelki.
Czytaj też:
Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smakuCzytaj też:
Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem mam od sąsiadki. Jest lekka, sycąca i robię ją w 10 minut