Do smażonej wątróbki obowiązkowo dodaję jeden składnik. Patent na tani obiad

Do smażonej wątróbki obowiązkowo dodaję jeden składnik. Patent na tani obiad

Dodano: 
Smażona wątróbka
Smażona wątróbka Źródło:Shutterstock / New Africa
Smażona wątróbka to prosty i tani posiłek, który można podać na obiad. Ja zawsze smażę wątróbkę z prostym dodatkiem, który sprawia, że danie smakuje wyjątkowo.

Wątróbka drobiowa nie kosztuje więcej, niż 10 zł za kilogram, a do tego przyrządza się ją łatwo i szybko. Dlatego jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na obiad, wątróbka będzie dobrym wyborem. Możesz ją także podać na kolację. Aby smakowała dobrze, ważne są dodatki i sposób smażenia.

Dodaj mąkę do smażonej wątróbki

Mój patent na wątróbkę to obtoczenie jej przed smażeniem w mące pszennej. Ważne też, aby wcześniej oczyścić wątróbkę z błon. Na tym etapie nie należy solić wątróbki – to bardzo ważne. Dodanie soli sprawi, że będzie twarda. Obtoczoną w mące wątróbkę należy kłaść na rozgrzaną patelnię. Ja zawsze smażę wątróbkę na oleju, ale w trakcie smażenia dodaję jeszcze na patelnię kawałek masła. To sprawia, że wątróbka delikatnie się karmelizuje i ma przyjemny smak. Wątróbkę obtoczoną w mące należy smażyć z obu stron i dopiero na koniec doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowana będzie idealnie miękka i soczysta.

Co można dodać do smażonej wątróbki?

Klasyczne dodatki do wątróbki to cebulka i jabłko. Wiele osób zastanawia się, w którym momencie je dodać. Mój patent to podsmażenie cebulki na oleju, aż się zeszkli i zdjęcie jej w tym momencie z patelni. Na patelnię po cebuli dodaję odrobinę oleju, rozgrzewam i kładę wątróbkę a wstępnie podsmażoną wątróbkę, dorzucam z powrotem na patelnię pod koniec smażenia. To sprawia, że cebulka jest idealnie miękka, ale nie przypalona. Kawałki jabłka z kolei dodaję zwykle w momencie, kiedy przewracam wątróbkę na drugą stronę. Jabłka lubią też dodatek masła, więc jeśli chcecie je smażyć razem z wątróbką, koniecznie dodajcie na patelnię także masło.

Przygotowanie wątróbki zajmuje nie więcej, niż 15 minut, dlatego to zawsze dobry sposób, jeśli nie masz czasu na gotowanie. Gotową wątróbkę możesz podać z ziemniakami albo dobry pieczywem. Idealnie pasują do niej tradycyjne kiszonki, np. ogórki kiszone albo kiszona kapusta.

Czytaj też:
Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci
Czytaj też:
Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl