To mięso robię na szczególne okazje. Idealnie pasuje na obiad 1 listopada

To mięso robię na szczególne okazje. Idealnie pasuje na obiad 1 listopada

Dodano: 
Mięso w marynacie
Mięso w marynacie Źródło: Shutterstock / mutie
Szczególne okazje wymagają wyjątkowego obiadu. Najbliższa taka okazja będzie miała miejsce już za dwa tygodnie, 1 listopada. Po odwiedzeniu grobów każdy z przyjemnością zje pyszny obiad. Ta pieczeń świetnie się tu sprawdzi.

Co podać na świąteczny, rodzinny obiad? Z pewnością jakieś mięso, najlepiej pieczone, bo to lubią niemal wszyscy. W zestawie z ziemniakami i surówką będzie doskonale smakować, a można je przygotować z wyprzedzeniem. Dzięki temu świetnie sprawdzi się 1 listopada, gdy wrócimy do domu po odwiedzeniu cmentarzy.

Jakie mięso upiec na rodzinny obiad?

Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się pieczone mięsa. Wyglądają elegancko i są bardzo smaczne. Można więc upiec kurczaka czy kaczkę w całości albo wieprzowy schab, szynkę, karkówkę czy polędwiczkę. Ja zwykle decyduję się na karkówkę, bo dzięki temu, że ma trochę tłuszczyku, zawsze wychodzi soczysta i świetnie nadaje się do odgrzewania. A przed pieczeniem wystarczy ją tylko zamarynować.

Jak zrobić aromatyczną, pieczoną karkówkę?

Przygotowanie aromatycznej, pieczonej karkówki jest niezwykle proste. Tak naprawdę mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować, a potem wstawić do piekarnika. Ten obiad robi się w zasadzie sam, a wychodzi bardzo smaczny.

Ta karkówka sprawdzi się na szczególne okazje, bo jest pyszna i wygląda niezwykle apetycznie. To zasługa prostej marynaty, którą robię z sosu sojowego, musztardy, czosnku, soku z cytryny, papryki mielonej i świeżej. Nacieram nią mięso dzień wcześniej, a następnego dnia wyjmuję z lodówki godzinę wcześniej, a potem tylko piekę.

Przepis: Pieczona marynowana karkówka

Pieczona karkówka wieprzowa z aromatycznej marynaty

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 mała ostra papryczka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaKarkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem, ziołami i wędzoną papryką, umieść w żaroodpornym naczyniu. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, polej nią mięso, natrzyj. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  2. PieczenieNastępnego dnia mięso ociepl do temperatury pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 80 minut. Potem zdejmij pokrywę i piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż się ładnie zrumieni.

Jak podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka doskonale będzie smakować podana z pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Można też jednak zaserwować ją z ziemniakami gotowanymi lub z ziemniaczanym purée. Warzywnym dodatkiem może być zielona sałata z sosem, sałatka z pomidorów, ogórków i ziół czy surówka z pora. Dobrze też sprawdzą się tu gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka.

Czytaj też:
Ta karkówka smakuje genialnie, dzięki prostej marynacie. Jej podstawą jest aromatyczny płyn
Czytaj też:
Biorę kawałek mięsa i pieczarki. Wszystko robię na jednej patelni, a używanie grilla traci sens

Źródło: smaki.pl