Co podać na świąteczny, rodzinny obiad? Z pewnością jakieś mięso, najlepiej pieczone, bo to lubią niemal wszyscy. W zestawie z ziemniakami i surówką będzie doskonale smakować, a można je przygotować z wyprzedzeniem. Dzięki temu świetnie sprawdzi się 1 listopada, gdy wrócimy do domu po odwiedzeniu cmentarzy.
Jakie mięso upiec na rodzinny obiad?
Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się pieczone mięsa. Wyglądają elegancko i są bardzo smaczne. Można więc upiec kurczaka czy kaczkę w całości albo wieprzowy schab, szynkę, karkówkę czy polędwiczkę. Ja zwykle decyduję się na karkówkę, bo dzięki temu, że ma trochę tłuszczyku, zawsze wychodzi soczysta i świetnie nadaje się do odgrzewania. A przed pieczeniem wystarczy ją tylko zamarynować.
Jak zrobić aromatyczną, pieczoną karkówkę?
Przygotowanie aromatycznej, pieczonej karkówki jest niezwykle proste. Tak naprawdę mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować, a potem wstawić do piekarnika. Ten obiad robi się w zasadzie sam, a wychodzi bardzo smaczny.
Ta karkówka sprawdzi się na szczególne okazje, bo jest pyszna i wygląda niezwykle apetycznie. To zasługa prostej marynaty, którą robię z sosu sojowego, musztardy, czosnku, soku z cytryny, papryki mielonej i świeżej. Nacieram nią mięso dzień wcześniej, a następnego dnia wyjmuję z lodówki godzinę wcześniej, a potem tylko piekę.
Przepis: Pieczona marynowana karkówka
Pieczona karkówka wieprzowa z aromatycznej marynaty
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 mała ostra papryczka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaKarkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem, ziołami i wędzoną papryką, umieść w żaroodpornym naczyniu. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, polej nią mięso, natrzyj. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- PieczenieNastępnego dnia mięso ociepl do temperatury pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 80 minut. Potem zdejmij pokrywę i piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż się ładnie zrumieni.
Jak podać pieczoną karkówkę?
Pieczona karkówka doskonale będzie smakować podana z pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Można też jednak zaserwować ją z ziemniakami gotowanymi lub z ziemniaczanym purée. Warzywnym dodatkiem może być zielona sałata z sosem, sałatka z pomidorów, ogórków i ziół czy surówka z pora. Dobrze też sprawdzą się tu gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka.
Czytaj też:
Ta karkówka smakuje genialnie, dzięki prostej marynacie. Jej podstawą jest aromatyczny płynCzytaj też:
Biorę kawałek mięsa i pieczarki. Wszystko robię na jednej patelni, a używanie grilla traci sens