Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci

Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci

Dodano: 
Pasta z wątróbek
Pasta z wątróbek Źródło:Shutterstock / minadezhda
Szybko, tanio i smacznie. Tak można podsumować ten przepis na pastę kanapkową z wątróbki drobiowej. Znalazłam go w ulubionej książce kucharskiej mojej babci.

Lubisz pasztety, ale nie masz czasu na ich robienie? Zrób pastę z wątróbek drobiowych. To krótki skład i szybkie wykonanie. Przepis na tę pastę był zaznaczony w książce kucharskiej, z której często korzystała moja babcia. Można powiedzieć, że to jeden z najbardziej banalnych przepisów, bo cała filozofia polega jedynie na połączeniu wszystkich składników.

Jak zrobić pastę kanapkową z wątróbki?

Polecamy wykorzystać do pasty dostępną łatwo i tanią wątróbkę drobiową. Pastę możesz zrobić zawsze wtedy, kiedy zostanie ci smażona wątróbka, ale oczywiście możesz również specjalnie usmażyć wątróbkę na pastę.

Jak usmażyć wątróbkę? Wątróbkę drobiową oczyść i osusz na ręczniku papierowym (będzie mnie pryskała). Panieruj w mące każdy kawałek i kładź na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron. W trakcie smażenia na patelnię dorzuć jeszcze kawałek masła, to sprawi, że wątróbka będzie bardziej aromatyczna. Do zrobienia pasty kanapkowej z wątróbek możesz także użyć wątróbki smażonej z cebulą albo z jabłkiem. Jeśli nie jesz smażonych rzeczy, wątróbkę na pastę możesz także ugotować lub upiec.

W książce kucharskiej mojej babci jest zalecenia, aby składniki na pastę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dziś każdym domu jest blender i można tu użyć blendera, ale trzeba pamiętać, że wątróbka i ser przepuszczone przez maszynkę będą miały nieco inną konsystencję. Jeśli chcesz poświęcić nieco więcej czasu i masz w domu maszynkę do mielenia mięsa, warto spróbować tej opcji. Do zrobienia pasty warto wykorzystać ser o wyrazistym smaku (np. tylżycki).

Przepis: Pasta kanapkowa z wątróbki

Prosta pasta ze smażonej wątróbki drobiowej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 250 g smażonej wątróbki drobiowej
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie pastyWątróbkę i ser przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksuj. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

Gotową pastę wątróbkową przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Smaruj nią ulubione pieczywo, grzanki, pastę możesz też wykorzystać do faszerowania jajek. Najlepiej smakuje podana z ogórkiem kiszonym lub konserwowym albo posypana szczypiorkiem.

Czytaj też:
Wątróbka pryska na patelni? Są sposoby, żeby temu zapobiec
Czytaj też:
Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Dobra kuchnia, wyd. Watra, Warszawa 1973