Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki

Dodano: 
Naleśnikowy tort z wątróbką
Naleśnikowy tort z wątróbką Źródło:Shutterstock / Lesya Dolyuk
Może nie dziwi cię, że można zrobić tort naleśnikowy. Ale tort wątróbkowy? Gwarantuję: każdy, kto próbuje, jest zaskoczony smakiem i za chwilę prosi o dokładkę.

Tort naleśnikowy z dodatkiem wątróbki to popularny w Ukrainie przysmak. Moja ukraińska koleżanka zrobiła go kiedyś na spotkanie znajomych i zniknął tak szybko, jak pojawił się na stole. Przepis jest prosty, nie wymaga wiele więcej pracy, niż zrobienie zwykłych naleśników. Jednak dodanie do ciasta wątróbki sprawia, że każdy będzie pytał: co zrobiłeś, że to jest takie dobre? Jeśli podajesz taki tort pierwszy raz, nie mów gościom, z czego jest zrobiony – zgadywanie jest świetną zabawą i może przynieść wiele zabawnych zaskoczeń.

Jak zrobić tort wątróbkowy?

Kluczowe jest zmiksowanie wątróbki na gładką masę. W przepisie to wątróbka drobiowa, ale można wykorzystać także wieprzową. Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na ok. 20 minut i dopiero potem smażyć – dokładnie tak, jak naleśniki. Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt rzadkie, możesz dodać odrobinę więcej mąki, jeśli zbyt gęste – odrobinę mleka.

Rada: zamiast dużych naleśników możesz też usmażyć małe placki i zrobić z nich minitorciki – każdy dla jednej osoby.

Przepis: Tort naleśnikowy z wątróbką

Tort może być daniem obiadowym, kolacją, ale świetnie sprawdzi się także podczas świątecznych spotkań.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Ukraińska
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

Na naleśniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz

Do przekładania:

  • 200 g majonezu
  • 2 gotowane jajka
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówSurową wątróbkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Smaż jak naleśniki.
  2. Robienie tortuZ jednego gotowanego jajka wyjmij żółto i rozdrobnij. Pozostałe białko i drugie jajko posiekaj drobno, wymieszaj z majonezem i dodaj tego przepuszczony przez praskę czosnek. Układaj naleśniki jeden na drugim, przekładając go masą z majonezu i jajek. Udekoruj na wierzchu pokruszonym żółtkiem.

Z czym podawać tort wątróbkowy?

Majonez z jajkiem i czosnkiem to tylko jedna z możliwości. Ukraińskie gospodynie często też wykorzystują do przekładania takiego tortu smażoną z cebulką tartą marchewkę (również można ją potem wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu). Można eksperymentować także z kolorem majonezu i dodać do niego np. ugotowaną marchewkę, szpinak czy gotowane buraki. Po zmiksowaniu, w zależności od dodatku, będzie pomarańczowy, zielony lub różowy.

Do dekoracji tortu najlepiej wykorzystać zielone dodatki: koperek, pietruszkę, albo szczypiorek. Tort naleśnikowy z wątróbką można także udekorować czerwonymi pestkami granatu – dodadzą koloru i świeżości całemu daniu.

Czytaj też:
Prosta czynność sprawia, że naleśniki wychodzą idealne. Wiele osób zapomina o tym patencie
Czytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni