Tort naleśnikowy z dodatkiem wątróbki to popularny w Ukrainie przysmak. Moja ukraińska koleżanka zrobiła go kiedyś na spotkanie znajomych i zniknął tak szybko, jak pojawił się na stole. Przepis jest prosty, nie wymaga wiele więcej pracy, niż zrobienie zwykłych naleśników. Jednak dodanie do ciasta wątróbki sprawia, że każdy będzie pytał: co zrobiłeś, że to jest takie dobre? Jeśli podajesz taki tort pierwszy raz, nie mów gościom, z czego jest zrobiony – zgadywanie jest świetną zabawą i może przynieść wiele zabawnych zaskoczeń.
Jak zrobić tort wątróbkowy?
Kluczowe jest zmiksowanie wątróbki na gładką masę. W przepisie to wątróbka drobiowa, ale można wykorzystać także wieprzową. Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na ok. 20 minut i dopiero potem smażyć – dokładnie tak, jak naleśniki. Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt rzadkie, możesz dodać odrobinę więcej mąki, jeśli zbyt gęste – odrobinę mleka.
Rada: zamiast dużych naleśników możesz też usmażyć małe placki i zrobić z nich minitorciki – każdy dla jednej osoby.
Przepis: Tort naleśnikowy z wątróbką
Tort może być daniem obiadowym, kolacją, ale świetnie sprawdzi się także podczas świątecznych spotkań.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na naleśniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 100 g mąki
- sól, pieprz
Do przekładania:
- 200 g majonezu
- 2 gotowane jajka
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Robienie naleśnikówSurową wątróbkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Smaż jak naleśniki.
- Robienie tortuZ jednego gotowanego jajka wyjmij żółto i rozdrobnij. Pozostałe białko i drugie jajko posiekaj drobno, wymieszaj z majonezem i dodaj tego przepuszczony przez praskę czosnek. Układaj naleśniki jeden na drugim, przekładając go masą z majonezu i jajek. Udekoruj na wierzchu pokruszonym żółtkiem.
Z czym podawać tort wątróbkowy?
Majonez z jajkiem i czosnkiem to tylko jedna z możliwości. Ukraińskie gospodynie często też wykorzystują do przekładania takiego tortu smażoną z cebulką tartą marchewkę (również można ją potem wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu). Można eksperymentować także z kolorem majonezu i dodać do niego np. ugotowaną marchewkę, szpinak czy gotowane buraki. Po zmiksowaniu, w zależności od dodatku, będzie pomarańczowy, zielony lub różowy.
Do dekoracji tortu najlepiej wykorzystać zielone dodatki: koperek, pietruszkę, albo szczypiorek. Tort naleśnikowy z wątróbką można także udekorować czerwonymi pestkami granatu – dodadzą koloru i świeżości całemu daniu.
Czytaj też:
Prosta czynność sprawia, że naleśniki wychodzą idealne. Wiele osób zapomina o tym patencieCzytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni