Zalej nią liście laurowe i zagotuj. Ten napój działa lepiej niż nie jedno lekarstwo
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zalej nią liście laurowe i zagotuj. Ten napój działa lepiej niż nie jedno lekarstwo

Dodano: 
Herbatka laurowa
Herbatka laurowa Źródło:Shutterstock / New Africa
Liście laurowe zwykle wrzucamy do zup i potraw duszonych. Tymczasem na ich bazie można też zrobić aromatyczny napar. Pity z umiarem pomoże przy wielu dolegliwościach.

Liście laurowe (inaczej liście bobkowe), zwane wawrzynem, znane są z intensywnego smaku i aromatu. Dlatego wykorzystuje się je w kuchni do podbijania smaku potraw. Dorzuca się je m.in.: do zup, bulionów, gulaszy i sosów, a także marynat i kiszonek. Okazuje się jednak, że przyprawa ta ma też silne właściwości lecznicze, z których łatwo można skorzystać. Wystarczy tylko w razie potrzeby przygotować napar na liściach laurowych.

Jak zrobić napar z liści laurowych?

Przygotowanie naparu z liści laurowych, czyli herbatki laurowej jest bardzo proste. Wystarczy w rondelku zagotować 2 szklanki wody, a potem wrzucić do niej 3-4 liście bobkowe i całość gotować na niedużym ogniu ok. 5-7 minut. Po tym czasie rondelek należy zestawić z ognia i pozostawić całość pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Gdy napar nasiąknie już smakiem i aromatem liści, należy go przecedzić.

Napar na liściach laurowych można pić na ciepło lub zimno. Jeśli dla kogoś jego smak jest zbyt intensywny, można go przełamać odrobiną miodu lub soku z cytryny.

Dlaczego warto pić herbatkę laurową?

Napar z liści laurowych pomoże złagodzić problemy żołądkowe, takie jak niestrawność i wzdęcia. Wzmacnia również odporność, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu łagodzi kaszel i katar. Picie herbatki laurowej pobudza apetyt, a także pomaga się zrelaksować.

Jak stosować liście laurowe (liście bobkowe)?

Przyprawa ta ma bardzo intensywny smak, dlatego należy ją stosować z umiarem. Do potraw zwykle dodaje się ją na początku gotowania i wyjmuje przed podaniem. Można też wcześniej, tak by aromat liści nie zdominował całego dania.

Jeśli chodzi o napar na liściach laurowych, to również trzeba go pić z umiarem i niezbyt często. A to dlatego, że ma dość silne działanie i potrafi wchodzić w reakcje z niektórymi lekami.

Czytaj też:
Musująca lemoniada z igieł sosny. To hit wśród zielarskich influencerek
Czytaj też:
Prosty napar z anyżu na trawienie. To ratunek po obfitym posiłku

Źródło: smaki.pl