Musująca lemoniada z igieł sosny. To hit wśród zielarskich influencerek

Musująca lemoniada z igieł sosny. To hit wśród zielarskich influencerek

Dodano: 
Igły sosny
Igły sosny Źródło:Shutterstock / Ermak Oksana
Musującą lemoniadę z igieł sosny możesz zrobić w domu. Wystarczy szybka wyprawa do lasu i kilka dni cierpliwego czekania, aż w napoju pojawią się bąbelki.

Musująca lemoniada z sosny to prosty fermentowany napój na bazie sosnowego igliwia. Na przełomie zimy i wiosny robią go wszystkie ziołowe influencerki. Nam spodobał się przepis Anny Środy-Mróz, która prowadzi na Instagramie popularny profil @zielarkazkampera.

Jak zrobić lemoniadę z igieł sosny?

Sosnowa lemoniada jest dziecinnie prosta do zrobienia. Najważniejszy składnik to świeża gałązka sosny. Najlepiej zerwać ją w lesie, z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń (nie zrywaj też gałązek w miejscach, gdzie nie wolno tego robić). Potem wystarczy już tylko wymieszać składniki w słoiku, przykryć i czekać, aż zacznie buzować. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki – lemoniada jest gotowa do picia, zwykle potrzeba na to ok. 3 dni. Ważne: słoik, w którym robisz lemoniadę, musi być czysty – najlepiej go wcześniej wyparzyć.

Przepis: Lemoniada z igieł sosny

Domowa, musująca lemoniada cytrynowo-sosnowa.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 świeżo zerwana gałązka sosny
  • 5 plasterków cytryny ze skórką
  • sok z połowy cytryny
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie lemoniadyIgły sosny posiekaj i wrzuć do słoika. W wodzie rozpuść cukier. Do słoika dodaj cytryny, sok z cytryny i zalej wodą.
  2. Fermentowanie napojuMieszankę przykryj ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką (zwiąż gumką recepturką). Odstaw na ok. 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie lemoniada jest gotowa do picia.

Anna Środa-Mróz radzi, aby po 3 dniach zakręcić słoik i pozostawić na kolejne kilka dni, co jakiś czas lekko odkręcając, by spuścić kumulujące się ciśnienie. „Proces fermentacji odbywa się dzięki drożdżom bytującym na sosnowym igliwiu, pamiętaj, że dokładny czas fermentacji zależy od wielu czynników i może być różny”– podkreśla zielarka. Ważny jest tu dodatek cukru, ale można go także zastąpić naturalnym miodem.

Influencerka zachęca też do eksperymentów. Do lemoniady można dodać produkty, które zmienią jej smak. Np. imbir, goździki, jałowiec, cynamon, skórka z pomarańczy. W innych wersjach przepisu na fermentowany napój z igieł sosny nie zawsze jest cytryna i sok cytrynowy. Te dodatki można pominąć, ponieważ by zrobić napój, wystarczą igły sosny i słodzona woda – a taką najprostszą wersję musującego napoju sosnowego można podawać z kawałkami świeżej cytryny, imbiru czy pomarańczy.

Czytaj też:
Leśna herbatka na chłodne dni. Potrzebne są tylko igły sosny
Czytaj też:
Prosty napar z anyżu na trawienie. To ratunek po obfitym posiłku

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@zielarkazkampera