Ten prosty do zrobienia napar z anyżu poleciła w mediach społecznościowych prof. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Badaczka prowadzi popularnego bloga Fitoscience.pl, na którym – jak sama pisze – pokazuje świat nauki od kuchni, dzieląc się przepisami na zdrowe potrawy i napoje.
Jak zrobić napar z anyżu na trawienie?
Prof. Karolina Jakubczyk podała prostą recepturę: 3 g anyżu (łyżeczka) wystarczy roztłuc w moździerzu i zalać gorącą wodą, a następnie zaparzać pod przykryciem przez 20-230 minut. „Anyż przyspiesza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i działa rozkurczająco. Napar pij po posiłku. Zaskoczy Cię jego lekko cytrynowy i orzeźwiający smak”– napisała.
Jak wykorzystać anyż w kuchni?
Anyż to przyprawa, która kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi mieszankami przyprawowymi. Świetnie pasuje do pierników, keksów, ale też ciast z jabłkami. Anyż, ze względu na swój aromat, ale też działanie poprawiające trawienie dodaje się do napojów lub po prostu: do ciężkostrawnych potraw.
Anyż można dodać do potraw z kapusty (idealnie pasuje do kapusty czerwonej), marynat do mięs, pieczeni czy zup. Anyż doskonale podkręci smak kawy, herbaty (to opcja dla tych, którzy mają ochotę na coś więcej, niż tylko czysty napar z anyżu) oraz owocowych kompotów (np. z jabłek, śliwek albo wiśni).
My polecamy dodać zmielone nasionka anyżu (małe ziarenka wyjęte z gwiazdek) do porannej owsianki. Wystarczy dodać anyżowy proszek do mleka czy wody i zagotować razem z płatkami owianymi i ulubionymi dodatkami. Do anyżowej owsianki świetnie będą pasowały jabłka, gruszki, świeże i suszone śliwki, orzechy raz miód. Zmielony anyż można te dodawać do kawy z mlekiem albo herbaty z mlekiem czy gorącej czekolady.
Czytaj też:
Nocna owsianka to pomysł na śniadanie dla zabieganych. Jak ją zrobić?Czytaj też:
Miksuję cztery składniki i piję zamiast śniadania. To najlepszy koktajl owsiankowy