Mięso drobiowe jest chętnie wykorzystywane w kuchni, jako zdrowsza alternatywa dla czerwonego mięsa. W przypadku mięsa z kurczaka kluczowe jest także odpowiednie przyrządzanie, a dokładniej: higiena. Najważniejsza zasada: nie myjemy mięsa drobiowego przed obróbką termiczną, czyli gotowanie, smażeniem, grillowaniem czy pieczeniem.
Dlaczego nie wolno myć mięsa z kurczaka?
Po co ludzie myją mięso z kurczaka? Różne badania prowadzone na ten temat na świecie pokazują, że przede wszystkim tak wielu ludzi zawsze uczono i dzięki temu mają poczucie, że mięso jest czyste. Poza tym wiele osób wskazuje na chęć zmycia charakterystycznego śluzu z mięsa, które jest na nim po wyjęciu z opakowania. Naukowcy filadelfijskiego Uniwersytetu Drexela wskazywali, że do mycia kurczaków przyznawało się nawet 90 proc. badanych osób. Naukowcy jednak dowiedli, że mycie świeżego mięsa jest tym, co może rozprzestrzenić groźne patogeny po całej kuchni (za sprawą rozpryskującej się wody). Mowa tu przede wszystkim o bakteriach odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe.
Na surowym drobiu mogą znajdować się przede wszystkim Salmonella (bakteria może wywołać groźne w skutkach zatrucie i zakażenie ogólnoustrojowe) raz Camylobacter (bakteria, która powoduje silną biegunkę i gorączkę). Według danych australijskiej Rady ds. Informacji o Bezpieczeństwie Żywności, niemal co czwartą infekcję Campylobacter w tym kraju, można przypisać mięsu drobiowemu i niewłaściwemu z nim postępowaniu.
Podczas mycia bakterie łatwo przenoszą się na kuchenne blaty, zlew, a także ręce. Im wyżej umieszczony jest kran, tym ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii wraz z kropelkami wody jest wyższe.
Jak prawidłowo przyrządzić mięso z kurczaka?
Trzeba pamiętać, że to nie mycie mięsa, a obróbka termiczna zabija bakterie. O czym pamiętać, aby bezpiecznie przyrządzić mięso drobiowe? Oto najważniejsze zasady:
- przechowuj surowe mięso w lodówce na osobne półce, z dala od produktów, które nie będą poddawane obróbce termicznej przed spożyciem,
- po otwarciu opakowania z mięsem drobiowym przenieś od razu mięso na deskę do krojenia,
- do kontaktu z surowym mięsem używaj osobnej deski i sztućców, po użyciu umyj ręce i wszystkie sprzęty kuchenne, które miały kontakt z mięsem (użyj detergentu i ciepłej wody),
- nie jedz surowego drobiu: bakterie zginą w temperaturze 74 stopni Celsjusza.
Rada: podczas obróbki termicznej kurczaka, szczególnie przy smażeniu większych kawałków (np. kotletów z piersi kurczaka) ważne jest, aby mięso osiągnęła temperaturę 74 stopni Celsjusza także w środku. Aby mieć stuprocentową pewność, że tak się stało, można wykorzystać najprostszy termometr kuchenny, który mona kupić już za kilkanaście złotych.
Czytaj też:
Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługiCzytaj też:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami zachwyci każdego. Dodaj te składniki, a zyska wyjątkowy smak