Jeden dodatek odmieni klasyczne placki ziemniaczane. Wyjdą pożywniejsze i pełne smaku

Jeden dodatek odmieni klasyczne placki ziemniaczane. Wyjdą pożywniejsze i pełne smaku

Dodano: 
Tarcie ziemniaków
Tarcie ziemniaków Źródło: Shutterstock / Yurenia Natallia
Planujecie zrobić placki ziemniaczane? A może spróbujecie ich w nowej, pysznej wersji? Wystarczy, że do przygotowanej masy wsypiecie trochę startego składnika, a całość zyska niepowtarzalną konsystencję i smak.

Placki ziemniaczane dość często goszczą na moim stole. By urozmaicić ich smak, zmieniam czasami recepturę. Tak naprawdę wystarczy dorzucić do masy jeden wyrazisty składnik, a placki zyskują zupełnie inny wymiar. Dziś zapraszam was na pożywne i pełne smaku placki z dodatkiem żółtego sera.

Jaki ser dodać do placków ziemniaczanych?

Do placków ziemniaczanych można dodać różne rodzaje sera. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chce się uzyskać. Ja zwykle wsypuję trochę startej goudy, sera edamskiego lub cheddar. Dodają one plackom wyrazistego smaku, zapewniają chrupiący wierzch i ciągnący środek. Gdy chcecie, by placki ziemniaczane były delikatniejsze i bardziej miękkie, możecie dodać do nich trochę pokruszonego twarogu.

Jak zrobić placki ziemniaczane z serem?

Placki ziemniaczane z serem robię podobnie, jak klasyczne, tyle że na końcu masę ziemniaczaną łączę z tartym serem. Czyli najpierw ścieram ziemniaki, odciskam z nich nadmiar wody, dodaję posiekaną lub startą cebulę, jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu. Składniki dobrze łączę, a na końcu wsypuję do masy starty ser i znów wszystko mieszam. Teraz masa jest gotowa do smażenia. Najlepiej smażyć ją na średnim ogniu, tak by ziemniaki zdążyły się dosmażyć, a ser roztopić.

Przepis: Placki ziemniaczane z serem

Chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku placki ziemniaczane

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • ok. 70 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar płynu. Cebulę zetrzyj bezpośrednio do masy ziemniaczanej.
  2. Mieszanie ciastaDo ziemniaków i cebuli dodaj jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj, dodaj starty ser, ponownie wymieszaj.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Placki z żółtym serem można też przygotować nieco inaczej. Zamiast dodawać ser do masy ziemniaczanej, startym można posypać usmażone, gorące placki i poczekać chwilę, aż zacznie się topić. Można też posypane serem placki wstawić na chwilę do gorącego piekarnika.

Jak podać placki ziemniaczane z serem?

Placki ziemniaczane z serem sprawdzą się na obiad i kolację. Doskonałym dodatkiem do nich będzie sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy. Można też do nich podać sałatkę np. z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Czytaj też:
Placki zamiast chleba na diecie? Zmiksuj dwa składniki i jedz bez wyrzutów sumienia
Czytaj też:
Te ziemniaki do obiadu znikają z talerzy szybciej niż mięso. Robię je ekspresowo na patelni