Ciasto francuskie z pieczarkami można przygotować na wiele sposobów. Nasza propozycja to wytrawne ciastka z pieczarkami i serem. Proste, a gwarantujemy – znikną, nim zdążą ostygnąć. Bazą jest gotowe ciasto francuskie, ale od razu podpowiadamy, że można tu również wykorzystać gotowe ciasto filo, które również stworzy chrupiącą i delikatną zarazem podstawę przekąski.
Jak zrobić ciasto francuskie z pieczarkami?
Sekret tej przekąski to prosty farsz z pieczarek i żółtego sera. Pieczarki warto najpierw przesmażyć (dla smaku dorzucamy tu jeszcze cebulę), bo dzięki temu będą nie tylko bardziej aromatyczne, ale też – już na tym etapie – odparujemy nadmiar płynu (grzyby często puszczają sok podczas obróbki termicznej, a zależy nam w tym przypadku, aby gotowe ciastka pozostały chrupiące). Do farszu najlepiej wybrać sery, które dobrze się topią podczas pieczenia, może to być np. cheddar, gouda czy mozzarella.
Rada: aby jeszcze bardziej podkręcić smaki, do smażenia pieczarek i cebuli możesz dodatkowo dołożyć łyżkę masła, najlepiej w momencie, kiedy pieczarki są już wstępnie przesmażone, a na patelni ląduje cebula.
Farsz przed nakładaniem powinien być przestudzony, a ciasto francuskie schłodzone. Jeśli chcesz, aby gotowe ciastka miały złotą, błyszczącą skórkę, posmaruj je przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Przepis: Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Pomysł na prostą przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 150 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuPieczarki pokrój (na plasterki lub małe kawałki) i wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż i odparuj płyn, który może się pojawić, dodaj cebulę i smaż wszystko, aż cebula się zeszkli. Dopraw solą, pieprzem, wystudź i wymieszaj z żółtym serem.
- Robienie ciastekCiasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdym kładź farsz i sklejaj cztery końce ze sobą. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Inne pomysły na ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Skład farszu można modyfikować, tworząc za każdym razem nieco inną kompozycję. Jako dodatek do pieczarek i sera świetnie sprawdzą się zioła, zarówno świeże, jak i suszone. Może to być np. drobno posiekana natka pietruszki albo suszone oregano. Do farszu można też dodać inne sery (np. pleśniowy lub feta) lub kawałki wędliny.
Czytaj też:
Wystarczą 2 łyżki dziennie, a organizm ci podziękuje. Ciśnienie, glukoza i trójglicerydy spadają sameCzytaj też:
Trzy proste składniki i kilka łyżek majonezu. Pyszna sałatka gotowa w 10 minut
