Zawsze fascynowały mnie cuda z polenty, ale gdy chciałam przyrządzić ją w domu, zrezygnowałam za pierwszym razem. Mąka z wodą jest tak gorąca i tak pryska dookoła, że mieszanie jej przez wymagany czas graniczy z cudem. Wszystko się jednak zmieniło, gdy znalazłam genialny przepis.
Czym jest polenta?
Pod tą nazwą kryje się zarówno gruba mąka lub drobna kaszka kukurydziana, jak i masa, która powstaje po ugotowaniu jej w wodzie, bulionie albo mleku. Do krojenia i smażenia najlepiej sprawdza się średnio-gruba lub gruba granulacja (drobna daje bardziej kremową, mniej zwartą konsystencję). Włoski specjał podaje się nie tylko jako kremowe danie, ale również w postaci smażonych czy pieczonych kawałków.
Przygotowana na gęsto polenta pełni rolę placków i klusków w potrawach, a nawet zastępuje pieczywo. Za pomocą odpowiednich dodatków można także zamienić ją w słodki deser.
Jak zrobić smażoną polentę bez gotowania?
Tradycyjny przepis na wymaga nawet 45 gotowania mąki z ciągłym mieszaniem. Są jeszcze metody pośrednie, gdzie podgrzewa się ją krócej albo bez ruszania, a potem odstawia. Ja wole jednak robić ją tak, by maksymalnie zmniejszyć ryzyko poparzenia. Dlatego łączę mąkę z gorącą wodą, a potem trzymam całość pod przykrywką. Taki blok z kukurydzy nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, ale warto poczekać.
W szczelnie zamkniętym naczyniu gotowa polenta może stać 3-5 dni. Zużywam ją najczęściej do zupy, ale tak świetnie smakuje podsmażona na oliwie i podana z parmezanem, że za każdym razem muszę przyrządzić tę potrawę.
Przepis: Smażona polenta bez gotowania
Chrupiące plastry z mąki kukurydzianej z masłem i parmezanem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 186 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr wody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
- oliwa z oliwek do smażenia
- listki szałwi i parmezan do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie polentyZagotuj wodę w garnku, dodaj sól i pieprz, po czym wyłącz ogień, ale nie zdejmuj z palnika. Dodawaj porcjami mąkę, nie przerywając mieszania. Następnie nałóż pokrywkę i odstaw na 45 minut. Po tym czasie wysmaruj oliwą szklane lub ceramiczna naczynie o wymiarach 15 na 25 centymetrów. Połącz masę z masłem i parmezanem, wlej do naczynia i odstaw do wystudzenia, po czym włóż na noc do lodówki.
- Smażenie plastrówPokrój polentę na plasterki o grubości 2-3 centymetry, po czym smaż na rozgrzanej oliwie przez około 8 minut na stronę, aż będą rumiane. W ostatniej minucie dołóż szałwię. Podawaj danie ze starym parmezanem.
Szybka polenta inaczej
Długiego przygotowania potrawy dosyć mieli też Włosi, którzy wymyślili błyskawiczną mąkę z kukurydzy. Jest wstępnie ugotowana i wysuszona, dzięki czemu wymaga 1-2 minut ogrzewania albo tylko zalania gorącym płynem. W sklepach można znaleźć takie produkty z importu, jak i kaszkę z rolnictwa ekologicznego, oznaczoną jako kuskus kukurydziany.
To na pewno wielkie ułatwienie, ale nie do końca przydatne. Polenta z mąki instant może mieć inną konsystencję, to jest mniej zwartą, a bardziej miękką i kremową. Dlatego gdy chcę ją później kroić, wybieram zwykły wyrób.
Czytaj też:
Gotuję pożywną kaszkę i serwuję ją z 2 dodatkami. Trudno oprzeć się tej zdrowej kolacjiCzytaj też:
Gotuję tę kaszę i robię z niej zdrowe kanapki na kolację. Wyglądają, jak z restauracji
