Mąka, woda i 2 dodatki. Robię z nich chrupiącą przekąskę, która znika wprost z patelni

Mąka, woda i 2 dodatki. Robię z nich chrupiącą przekąskę, która znika wprost z patelni

Dodano: 
Smażona polenta z parmezanem
Smażona polenta z parmezanem Źródło: Shutterstock / Food Via Lenses
Te pyszne smażone kluseczki powstają z gotowanej mąki kukurydzianej. Klasyczna metoda niestety mnie przerasta, mam jednak inny, łatwy sposób na polentę. Dzięki temu robię ją regularnie ku radości całej rodziny.

Zawsze fascynowały mnie cuda z polenty, ale gdy chciałam przyrządzić ją w domu, zrezygnowałam za pierwszym razem. Mąka z wodą jest tak gorąca i tak pryska dookoła, że mieszanie jej przez wymagany czas graniczy z cudem. Wszystko się jednak zmieniło, gdy znalazłam genialny przepis.

Czym jest polenta?

Pod tą nazwą kryje się zarówno gruba mąka lub drobna kaszka kukurydziana, jak i masa, która powstaje po ugotowaniu jej w wodzie, bulionie albo mleku. Do krojenia i smażenia najlepiej sprawdza się średnio-gruba lub gruba granulacja (drobna daje bardziej kremową, mniej zwartą konsystencję). Włoski specjał podaje się nie tylko jako kremowe danie, ale również w postaci smażonych czy pieczonych kawałków.

Przygotowana na gęsto polenta pełni rolę placków i klusków w potrawach, a nawet zastępuje pieczywo. Za pomocą odpowiednich dodatków można także zamienić ją w słodki deser.

Jak zrobić smażoną polentę bez gotowania?

Tradycyjny przepis na wymaga nawet 45 gotowania mąki z ciągłym mieszaniem. Są jeszcze metody pośrednie, gdzie podgrzewa się ją krócej albo bez ruszania, a potem odstawia. Ja wole jednak robić ją tak, by maksymalnie zmniejszyć ryzyko poparzenia. Dlatego łączę mąkę z gorącą wodą, a potem trzymam całość pod przykrywką. Taki blok z kukurydzy nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, ale warto poczekać.

W szczelnie zamkniętym naczyniu gotowa polenta może stać 3-5 dni. Zużywam ją najczęściej do zupy, ale tak świetnie smakuje podsmażona na oliwie i podana z parmezanem, że za każdym razem muszę przyrządzić tę potrawę.

Przepis: Smażona polenta bez gotowania

Chrupiące plastry z mąki kukurydzianej z masłem i parmezanem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
186 w każdej porcji

Składniki

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • listki szałwi i parmezan do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie polentyZagotuj wodę w garnku, dodaj sól i pieprz, po czym wyłącz ogień, ale nie zdejmuj z palnika. Dodawaj porcjami mąkę, nie przerywając mieszania. Następnie nałóż pokrywkę i odstaw na 45 minut. Po tym czasie wysmaruj oliwą szklane lub ceramiczna naczynie o wymiarach 15 na 25 centymetrów. Połącz masę z masłem i parmezanem, wlej do naczynia i odstaw do wystudzenia, po czym włóż na noc do lodówki.
  2. Smażenie plastrówPokrój polentę na plasterki o grubości 2-3 centymetry, po czym smaż na rozgrzanej oliwie przez około 8 minut na stronę, aż będą rumiane. W ostatniej minucie dołóż szałwię. Podawaj danie ze starym parmezanem.

Szybka polenta inaczej

Długiego przygotowania potrawy dosyć mieli też Włosi, którzy wymyślili błyskawiczną mąkę z kukurydzy. Jest wstępnie ugotowana i wysuszona, dzięki czemu wymaga 1-2 minut ogrzewania albo tylko zalania gorącym płynem. W sklepach można znaleźć takie produkty z importu, jak i kaszkę z rolnictwa ekologicznego, oznaczoną jako kuskus kukurydziany.

To na pewno wielkie ułatwienie, ale nie do końca przydatne. Polenta z mąki instant może mieć inną konsystencję, to jest mniej zwartą, a bardziej miękką i kremową. Dlatego gdy chcę ją później kroić, wybieram zwykły wyrób.

Czytaj też:
Gotuję pożywną kaszkę i serwuję ją z 2 dodatkami. Trudno oprzeć się tej zdrowej kolacji
Czytaj też:
Gotuję tę kaszę i robię z niej zdrowe kanapki na kolację. Wyglądają, jak z restauracji