Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami zachwyci każdego. Dodaj te składniki, a zyska wyjątkowy smak

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami zachwyci każdego. Dodaj te składniki, a zyska wyjątkowy smak

Dodano: 
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyjątkowego smaku dodają jej czerwona papryka, marchewka i brokuły. Możesz również dodać inne warzywa np. pieczarki, cukinię, fasolkę szparagową, selera naciowego lub pora.

Zapiekanki makaronowe to temat rzeka. Można je przygotować ze składników, które akurat mamy w zasięgu ręki. Dzisiaj polecam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, która zawsze się udaje! Połączenie makaronu, mięsa i warzyw sprawia, że posiłek jest treściwy oraz zapewnia długie uczucie sytości. Możesz przygotować zapiekankę makaronową z kurczakiem z podwójnej porcji składników, ponieważ danie to świetnie smakuje nie tylko tuż po przygotowaniu, ale również odgrzane na drugi dzień.

Sekretem wyjątkowego smaku zapiekanki z makaronu i kurczaka jest odpowiednio przyprawione mięso, które łączy się z resztą składników dzięki dodatkowi aromatycznej passaty pomidorowej i roztopionego sera. Do zapiekanki wybierz makaron świderki, rurki lub kokardki – najlepiej sprawdzi się wysokiej jakości makaron z pszenicy durum.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem wymaga nieco pracy, ale jej smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 200 g suchego makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • wędzona papryka mielona
  • mielona papryka ostra
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolonej wodzie – na 200 g suchego makaronu zagotuj 2 i ½ litra wody. Makaron ugotuj al dente (wg wskazówek na opakowaniu producenta), a następnie odcedź, przelej zimną wodą i pozostać do odcieknięcia na sitku lub durszlaku. Odsączony z wody makaron przełóż do natłuszczonej formy do zapiekania.
  2. Przygotowanie mięsaFilet z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Przełóż mięso do miski. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę wędzonej papryki,1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Wymieszaj mięso z olejem i przyprawami, a następnie odstaw na 10 minut. Zamiast tego możesz przyprawić kurczaka ulubioną mieszanką przypraw.
  3. Przygotowanie warzywPaprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki, a brokuł podziel na małe różyczki.
  4. SmażenieKurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni bez oleju. Smaż mięso na średnim ogniu około 10 minut – kawałki kurczaka powinny się zrumienić. Zdejmij mięso z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na znajdujący się w naczyniu do zapiekania makaron. Na tej samej patelni podsmaż warzywa. Dodaj na patelnię 1 łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj czosnek i smaż około 1 minutę. Następnie dodaj marchewkę, różyczki brokułu i czerwoną paprykę. Smaż warzywa około 5 minut.
  5. Łączenie składnikówZetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty (np. morskie lub goudę). Przełożone na makaron mięso posyp połową żółtego sera. Na ser przełóż podsmażone warzywa. Zalej składniki zapiekanki passatą pomidorową i posyp resztą startego sera.
  6. PieczenieWstaw gotową zapiekankę do nagrzanego piekarnika – temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Zapiekaj około 20 minut. Jeżeli zapiekasz potrawę w naczyniu z pokrywką, to zdejmij ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby warstwa sera mogła się przypiec.

Rada: zapiekankę makaronową z kurczakiem możesz przygotować w klasycznej formie do zapiekania tzw. brytfannie, głębokim naczyniu do tarty lub w naczyniu żaroodpornym.

Czytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę
Czytaj też:
Pomysł na pyszny obiad. Weź mięso mielone, makaron, passatę pomidorową oraz żółty ser i wyczaruj zapiekankę