Pachnące ślimaczki kardamonowe każdemu poprawią humor. Prosty i sprawdzony przepis

Pachnące ślimaczki kardamonowe każdemu poprawią humor. Prosty i sprawdzony przepis

Dodano: 
Bułeczki z kardamonem i cynamonem
Bułeczki z kardamonem i cynamonem Źródło: Shutterstock / Alexander Prokopenko
Mięciutkie, drożdżowe ciasto i aromatyczny farsz. Te proste kardamonki to wypiek idealny na jesienne dni.

To nie są zwykłe kardamonki, bo obok aromatycznego kardamonu, jest jeszcze cynamon. Te przyprawy doskonale ze sobą współgrają i tworzą harmonijną całość. Są często używane razem w wypiekach, ale też jako dodatek do gorących napojów. Tu łączymy je w maślanym farszu do drożdżowych ślimaczków.

Jak zrobić drożdżowe kardamonki z cynamonem?

Ten przepis łączy w sobie tradycyjne, drożdżowe ciasto i maślane, słodkie nadzienie z kardamonem i cynamonem. Aby kardamonki wyszły idealnie, warto pamiętać o tym, że drożdżowe ciasto lubi długie wyrabianie. Można to zrobić ręcznie (wiele osób to wręcz lubi, traktując jako sposób na relaks), ale najprościej wykorzystać do tego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta.

Przy tego typu wypiekach przyda się nieco cierpliwości, bo na każdym etapie ciasto powinno wyrosnąć. Dzięki temu gotowe bułeczki będą idealnie mięciutkie w środku.

Rada: jeśli nie lubisz jednej z przypraw, czyli albo kardamonu, albo cynamonu, lub chcesz postawić na jeden smak, możesz dodać do farszu maślanego tylko jedną z nich. Zwiększ wówczas nieco jej ilość.

Kardamonki ułożone blisko w czasie pieczenia złączą się: tak ma być. Dzięki temu zyskasz ciasto, z którego możesz łatwo odrywać słodkie, pachnące przyprawami ślimaczki.

Przepis: Kardamonki

Słodkie ślimaczki z cynamonem i kardamonem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła

na nadzienie:

  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki cynamonu

na syrop cukrowy:

  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuDrożdże wymieszaj w dużej misce z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw na ok. 15-20 minut, aż zaczną pracować.
  2. Robienie ciastaDo zaczynu dodaj resztę składników oprócz masła. Wyrób ciasto dobrze, a na koniec dodaj masło i jeszcze wyrabiaj. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Robienie nadzienieWymieszaj miękkie masło z cukrem i przyprawami.
  4. Robienie bułeczekRozwałkuj ciasto i posmaruj masą maślaną. Zwiń w roladę i pokrój na plastry. Ułóż je w formie na ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczenie i wykańczaniePiecz bułeczki ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe, jeszcze ciepłe, posmaruj syropem cukrowym.

Kardamonki można również polać lukrem (najprostszy zrobisz z cukru pudru i odrobiny soku cytrynowego lub wody), posmarować kremem śmietankowym lub udekorować polewą czekoladową i posypać ulubionymi orzechami (np. posiekanymi orzechami włoskimi lub niesolonymi pistacjami).

Jak podawać kardamonki z cynamonem?

Kardamonki rewelacyjnie smakują z czarną kawą czy filiżanką dobrej herbaty. Doskonale pasują do wszelkich zimowych herbat czy kaw z korzennymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je z kubkiem ciepłego kakao.

Czytaj też:
Sernik bez spodu idealny na Wszystkich Świętych. Można go podać także na gorąco
Czytaj też:
Nie włączam piekarnika, a robię delikatne babeczki. Ten deser to hit w mojej kuchni

Źródło: smaki.pl