To nie są zwykłe kardamonki, bo obok aromatycznego kardamonu, jest jeszcze cynamon. Te przyprawy doskonale ze sobą współgrają i tworzą harmonijną całość. Są często używane razem w wypiekach, ale też jako dodatek do gorących napojów. Tu łączymy je w maślanym farszu do drożdżowych ślimaczków.
Jak zrobić drożdżowe kardamonki z cynamonem?
Ten przepis łączy w sobie tradycyjne, drożdżowe ciasto i maślane, słodkie nadzienie z kardamonem i cynamonem. Aby kardamonki wyszły idealnie, warto pamiętać o tym, że drożdżowe ciasto lubi długie wyrabianie. Można to zrobić ręcznie (wiele osób to wręcz lubi, traktując jako sposób na relaks), ale najprościej wykorzystać do tego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta.
Przy tego typu wypiekach przyda się nieco cierpliwości, bo na każdym etapie ciasto powinno wyrosnąć. Dzięki temu gotowe bułeczki będą idealnie mięciutkie w środku.
Rada: jeśli nie lubisz jednej z przypraw, czyli albo kardamonu, albo cynamonu, lub chcesz postawić na jeden smak, możesz dodać do farszu maślanego tylko jedną z nich. Zwiększ wówczas nieco jej ilość.
Kardamonki ułożone blisko w czasie pieczenia złączą się: tak ma być. Dzięki temu zyskasz ciasto, z którego możesz łatwo odrywać słodkie, pachnące przyprawami ślimaczki.
Przepis: Kardamonki
Słodkie ślimaczki z cynamonem i kardamonem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła
na nadzienie:
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 łyżeczki cynamonu
na syrop cukrowy:
- 50 g cukru
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuDrożdże wymieszaj w dużej misce z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw na ok. 15-20 minut, aż zaczną pracować.
- Robienie ciastaDo zaczynu dodaj resztę składników oprócz masła. Wyrób ciasto dobrze, a na koniec dodaj masło i jeszcze wyrabiaj. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
- Robienie nadzienieWymieszaj miękkie masło z cukrem i przyprawami.
- Robienie bułeczekRozwałkuj ciasto i posmaruj masą maślaną. Zwiń w roladę i pokrój na plastry. Ułóż je w formie na ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie i wykańczaniePiecz bułeczki ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe, jeszcze ciepłe, posmaruj syropem cukrowym.
Kardamonki można również polać lukrem (najprostszy zrobisz z cukru pudru i odrobiny soku cytrynowego lub wody), posmarować kremem śmietankowym lub udekorować polewą czekoladową i posypać ulubionymi orzechami (np. posiekanymi orzechami włoskimi lub niesolonymi pistacjami).
Jak podawać kardamonki z cynamonem?
Kardamonki rewelacyjnie smakują z czarną kawą czy filiżanką dobrej herbaty. Doskonale pasują do wszelkich zimowych herbat czy kaw z korzennymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je z kubkiem ciepłego kakao.
Czytaj też:
Sernik bez spodu idealny na Wszystkich Świętych. Można go podać także na gorącoCzytaj też:
Nie włączam piekarnika, a robię delikatne babeczki. Ten deser to hit w mojej kuchni
