Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługi

Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługi

Dodano: 
Pieczone nuggetsy
Pieczone nuggetsy Źródło: Shutterstock / ffolas
Nuggetsy kochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Ja często robię je na wieczory filmowe i spotkania z przyjaciółmi. Ta szybka przekąska w ekspresowym tempie znika ze stołu, podobnie jak przygotowany do niej domowy sos czosnkowy.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka to smaczna przekąska, którą możesz przygotować na dwa sposoby – smażąc mięso w głębokim tłuszczu lub piekąc je w piekarniku. Drugi sposób pozwala zmniejszyć kaloryczność kawałków kurczaka i sprawia, że nie trzeba tracić czasu na stanie przy kuchni. Jeżeli przygotujesz większą porcję nuggetsów, to możesz je zamrozić i wykorzystać w kryzysowej sytuacji – będą jak znalazł na szybki obiad lub wizytę niezapowiedzianych gości.

Panierkę do nuggetsów robię z bułki tartej i pokruszonych płatków kukurydzianych w proporcji 1:1, ale możesz panierować kawałki kurczaka w samej bułce tartej lub w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Do przygotowania panierki nie potrzebujesz jajek oraz mleka. Opcjonalnie możesz dodać do panierki 3-4 łyżki tartego parmezanu.

Przepis: Nuggetsy z piekarnika

Domowe nuggetsy są bardzo soczyste i przyjemnie chrupią.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3/4 kostki masła
  • 2/3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania

  1. PrzygotowanieMięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na paski o szerokości około 2,5 cm, a następnie pokrój w dużą kostkę – kawałki mięsa powinny mieć podobną wielkość. Masło roztop na gazie lub w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Gdy nieco ostygnie, dodaj przyprawy i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz dodać parmezan, to wymieszaj go z bułką tartą i płatkami kukurydzianymi.
  2. PanierowanieKażdy kawałek mięsa zanurz w roztopionym maśle z przyprawami, a następnie panieruj w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Panierowane mięso układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Włóż blachę do piekarnika i piecz nuggetsy około 25-30 minut. Przed podaniem sprawdź stopień wypieczenia kurczaka za pomocą termometru kuchennego (temperatura upieczonego kurczaka to 74 stopnie) lub przekrój kawałek kurczaka i sprawdź, czy jest upieczony.

Domowe nuggetsy – propozycja podania

Nuggetsy podawaj z różnymi sosami np. domowym sosem czosnkowym, salsą pomidorową, ketchupem lub sosem tysiąca wysp. Doskonale smakują również z dodatkiem frytek, pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz surówki lub świeżych warzyw – ogórka, pomidorków koktajlowych,

Czytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?
Czytaj też:
Ta sałatka ryżowa ekspresowo znika z talerzy. Do klasycznego przepisu zawsze dodaję jeden składnik