Groźna toksyna w mące. Ważny komunikat sanepidu

Groźna toksyna w mące. Ważny komunikat sanepidu

Dodano: 
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa Źródło:Shutterstock / Ivan Galashchuk
Groźne dla zdrowia aflatoksyny wykryto w mące migdałowej. Partie produktu są wycofywane w rynku, a Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dla konsumentów.

O tym, że w mące – a dokładniej w migdałach, z których jest produkowana – znajdują się groźne toksyny, zaalarmował sanepid sam producent. „Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji (...) partii mąki migdałowej”– czytamy w komunikacie GIS. Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Aflatoksyny w mące – szczegóły wycofywanego produktu

GIS podał szczegóły dotyczące wycofywanych partii mąki:

  • Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone,
  • Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów.

To w sumie 13 partii, które określają numery i daty przydatności do spożycia: numery partii 2P13.03/2, 2P14.03/1, 2P15.03/1 (data: 28.02.2025), 2P20.03/1 (20.12.2024), 2P21.03/1 (21.12.2024), 2P22.03/1 (22.12.2024), 2P23.03/1 (23.12.2024), 2P27.03/1 (27.12.2024), 2P28.03/2 (28.12.2024), 2P29.03/1 (29.12.2024), 2P29.03/2 (29-12-2024), 2P02.04/1 (02-01-2025), 2P03.04/1 (03-01-2025).

Czym są aflatoksyny i skąd biorą się w mące?

Aflatoksyny to rodzaj mykotoksyn. To substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus i które mają udowodniony, szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka – zaburzają prawidłowe funkcjonowanie komórek. Przypisuje się im działanie rakotwórcze, mogą spowodować poważne uszkodzenia wątroby. Są nie tylko toksyczne, ale i odporne na działanie wysokich temperatur – przeżywają w temperaturze nawet 270 stopni Celsjusza, są odporne na zmiany ciśnienia, wilgotności, a nawet promieniowanie ultrafioletowe.

Aflatoksynami najczęściej skażone są orzechy ziemne, zboża i właśnie migdały, które są używane m.in. do produkcji mąki migdałowej.

Czytaj też:
Łyżki z Action wycofywane przez sanepid. Zawierają zagrażające zdrowiu substancje
Czytaj też:
Czy pies może wejść do restauracji? Jest oficjalne stanowisko sanepidu

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, GIS