Łyżki z Action wycofywane przez sanepid. Zawierają zagrażające zdrowiu substancje

Łyżki z Action wycofywane przez sanepid. Zawierają zagrażające zdrowiu substancje

Dodano: 
Sklep Action
Sklep Action Źródło:Shutterstock / Magda Wygralak
Zestaw narzędzi kuchennych z Action, w tym łyżki i łopatki, nie powinien być stosowanych do kontaktu z żywnością. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dla konsumentów.

"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych – substancji 4,4’ – diaminodifenylometanu z wyrobu do kontaktu z żywnością" – czytamy w komunikacie GIS. Jak podkreślomo, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.

Wycofywany produkt z Action – szczegóły

GIS podał szczegóły dotyczące wycofywanych narzędzi kuchennych:

  • Produkt: zestaw 3 sztuk narzędzi kuchennych nylonowych,
  • Numer partii: 2023-10207,
  • Kod kreskowy: 8720791437046,
  • Dystrybutor: ACTION Poland Sp. z o. o. ul. Wojewódzka 10, 40-026 Katowice.

Jak informuje GIS, dystrybutor w Polsce podjął działania w celu wycofania artykułów ze sprzedaży oraz wszczął postępowanie wyjaśniające. Jednocześnie urzędnicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z dystrybutorem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu. Są też wyraźne zalecenia dla konsumentów, którzy być może mają wskazane narzędzia w domu: nie należy używać ich do kontaktu z żywnością.

Główny Inspektorat Sanitarny tłumaczy, że publikowane ostrzeżenia nigdy nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – w tym wycofania niebezpiecznych dla zdrowia produktów z rynku.

Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowych aminy aromatyczne (PAAs) to związki, które uznaje się za rakotwórcze. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. W przedmiotach przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie znajdują się przypadkiem – to substancje, które wykorzystuje się do produkcji tworzyw sztucznych, w tym produkcji opakowań czy innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Różne reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności – dlatego w tej kwestii ustalone są dopuszczalne limity.

Czytaj też:
Konina sprzedawana jako wołowina. Policja żywnościowa wkroczy do akcji
Czytaj też:
Cała partia pieprzu z Chin wycofywana ze sklepów. W przyprawie wykryto toksyczne substancje


Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, GIS