Nie jedno, a dwa starte warzywa dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą nadzwyczaj soczyste

Nie jedno, a dwa starte warzywa dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą nadzwyczaj soczyste

Dodano: 
Mięso mielone
Mięso mielone Źródło: Shutterstock / Lilia Solonari
Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Ogólny przepis jest jeden, jednak jego odmian całe mnóstwo. Ja też wprowadziłam do nich swoją zmianę, która polega na dodaniu do mięsnej masy dwóch startych warzyw. I był to dobry pomysł.

Jak zrobić kotlety mielone, wie chyba każdy. Wystarczy do mielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko i przyprawy. Po dokładnym wyrobieniu z masy formuje się kotlety, panieruje w tartej bułce i smaży. Każdy dodatek do mięsnej masy ma swoje zadanie. Bułka zwiększa jej puszystość i soczystość, cebula dodaje smaku i wilgotności, jajko wiąże składniki, a przyprawy zaostrzają smak. Ja jednak dorzucam jeszcze jeden dodatek, który daje dwie korzyści.

Jak zwiększyć soczystość kotletów mielonych?

Najpopularniejszym składnikiem, który zwiększa soczystość kotletów mielonych jest namoczona i odciśnięta bułka. Przy okazji zwiększa ona też porowatość masy, zwiększając miękkość kotletów. Nie bez znaczenia jest tu też rodzaj mięsa użytego na kotlety. Najlepiej sięgnąć po mieloną wieprzowinę, np. z łopatki. Zawiera ona sporo tłuszczu i przerostów, co również doskonale nasącza kotlety. Dobrym pomysłem na większą soczystość kotletów jest też dodatek startych warzyw. Tu dobrze sprawdza się starta na małych oczkach i odciśnięta cukinia lub ziemniak. I ja właśnie sięgam po to drugie warzywo.

Jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem startego ziemniaka?

Kotlety mielone z dodatkiem startego, surowego ziemniaka to mój sposób na zwiększenie soczystości tej potrawy. Najlepiej do tego celu wybrać mączystego ziemniaka, który zawiera sporo skrobi. Po starciu na małych oczkach należy go umieścić na sicie i odcisnąć z niego nadmiar soku. Potem wystarczy go dodać do mielonego mięsa razem z pozostałymi składnikami i wyrobić.

Przepis: Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaka

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem startego, surowego ziemniaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 średni surowy ziemniak
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata szklanka tartej bułki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Ziemniak umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij z niego delikatnie płyn.
  2. Przygotowanie masy na kotletyDo mielonego mięsa dodaj startą cebulę i ziemniak, a także jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 łyżki tartej bułki oraz przyprawy. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcje mięsnej masy i formuj z niej kształtne kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce, smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Z czym podać kotlety mielone?

Kotlety mielone najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Doskonałym dopełnieniem tej potrawy są jarzyny. Mogą to być buraczki na ciepło czy marchewka z groszkiem. Dobrze też będą do nich pasować gotowane warzywa oraz surówki.

Czytaj też:
Do mielonych dodaję serowe nadzienie. Zrób te soczyste kotlety i zaskocz rodzinę mistrzowskim smakiem
Czytaj też:
Wrocławskie kotlety mielone robi się z dwóch rodzajów mięsa. Są wyjątkowo soczyste, a przepis mam ze starego kalendarza