Pyzy to jeden z tych produktów, które królują w marketowych zamrażarkach: nic dziwnego, wystarczy wrzucić gotową mrożonkę do wrzątku i po chwili cieszyć się sycącym, pysznym posiłkiem. Ale gwarantuję: jeśli choć raz zrobisz domowe pyzy z mięsem, nie wrócisz do mrożonek. Ja pamiętam ich smak z obiadów u babci: pyzy był jej sposobem na oszczędne gotowanie, bo wykorzystywała do ich zrobienia mięso z gotowania rosołu oraz ziemniaki, które zostały z obiadu.
Jak zrobić pyzy z mięsem?
Ciasto na pyzy to proste połączenie surowych i gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotowane ziemniaki często zostają z obiadu, a przygotowanie pyz to idealny sposób na wykorzystanie takich resztek. Surowe ziemniaki należy zetrzeć na najdrobniejszej tarce (można też skorzystać z malaksera, aby je rozdrobnić). Ważne jest, aby je dobrze odsączyć. Na dnie miski z płynem zbierze się skrobia: ją również dodajemy do pyz.
Farsz do pyz najlepiej zrobić z wołowego mięsa z rosołu, ale może to być również mięso drobiowe lub mieszanka mięs. Ale warto wiedzieć, że można farsz zrobić także z pieczonego mięsa (np. kurczaka), ale też mięsa mielonego, które należy przesmażyć na patelni.
Pyzy trzeba gotować w dobrze osolonej wodzie. Warto po ok. dwóch minutach od wrzucenia do garnka delikatnie je zamieszać.
Przepis: Pyzy z mięsem
Klasyk kuchni polskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 561 w każdej porcji
Składniki
- 750 g ziemniaków gotowanych
- 1 kg ziemniaków surowych
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól
na farsz:
- 800 g wołowiny z rosołu
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na pyzySurowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i ułóż na sicie położonym na misce, aby dobrze odciekły. Wylej odciśnięty płyn, ale zostaw skrobię, która zbierze się na dnie miski. Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę, wymieszaj z surowymi, dodaj skrobię, która została, obie mąki, sól i zagnieć ciasto.
- Robienie farszuMięso zmiel w maszynce. Cebulę drobniutko posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Dodaj cebulę do mięsa, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie pyzZ ciasta odrywaj kawałki i rozpłaszczaj je w dłoni. Na środek kładź farsz, otul go ciastem i formuj kulki. Wrzucaj pyzy do osolonego wrzątku. Gotuj ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Jak podawać pyzy z mięsem?
Pyzy z mięsem najlepiej zajadać od razu po ugotowaniu. Okraś je masłem lub polej dobrą oliwą lub olejem lnianym. Takie pyzy doskonale smakują podane ze smażoną cebulką: przesmaż dodatkową porcję cebuli na oliwie oraz maśle (tak samo jak do farszu na pyzy w przepisie). Jeśli chcesz dodać całemu daniu lekkości i świeżości, posyp pyzy drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Czytaj też:
Ziemniaki mieszam ze zdrowym warzywem. To kremowe purée zachwyca smakiemCzytaj też:
To prawdziwe frykasy z kurczaka. Sekretem wykwintnego sosu jest ten jeden składnik
