Zrób pyzy jak u babci, a nie tkniesz już mrożonych. Wystarczy mięso z rosołu

Zrób pyzy jak u babci, a nie tkniesz już mrożonych. Wystarczy mięso z rosołu

Dodano: 
Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Domowe pyzy z mięsem to wręcz magia, bo wbrew pozorom ich zrobienie nie jest trudne. To także danie oszczędne, bo do jego zrobienia można wykorzystać resztki.

Pyzy to jeden z tych produktów, które królują w marketowych zamrażarkach: nic dziwnego, wystarczy wrzucić gotową mrożonkę do wrzątku i po chwili cieszyć się sycącym, pysznym posiłkiem. Ale gwarantuję: jeśli choć raz zrobisz domowe pyzy z mięsem, nie wrócisz do mrożonek. Ja pamiętam ich smak z obiadów u babci: pyzy był jej sposobem na oszczędne gotowanie, bo wykorzystywała do ich zrobienia mięso z gotowania rosołu oraz ziemniaki, które zostały z obiadu.

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Ciasto na pyzy to proste połączenie surowych i gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotowane ziemniaki często zostają z obiadu, a przygotowanie pyz to idealny sposób na wykorzystanie takich resztek. Surowe ziemniaki należy zetrzeć na najdrobniejszej tarce (można też skorzystać z malaksera, aby je rozdrobnić). Ważne jest, aby je dobrze odsączyć. Na dnie miski z płynem zbierze się skrobia: ją również dodajemy do pyz.

Farsz do pyz najlepiej zrobić z wołowego mięsa z rosołu, ale może to być również mięso drobiowe lub mieszanka mięs. Ale warto wiedzieć, że można farsz zrobić także z pieczonego mięsa (np. kurczaka), ale też mięsa mielonego, które należy przesmażyć na patelni.

Pyzy trzeba gotować w dobrze osolonej wodzie. Warto po ok. dwóch minutach od wrzucenia do garnka delikatnie je zamieszać.

Przepis: Pyzy z mięsem

Klasyk kuchni polskiej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
561 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g ziemniaków gotowanych
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól

na farsz:

  • 800 g wołowiny z rosołu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na pyzySurowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i ułóż na sicie położonym na misce, aby dobrze odciekły. Wylej odciśnięty płyn, ale zostaw skrobię, która zbierze się na dnie miski. Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę, wymieszaj z surowymi, dodaj skrobię, która została, obie mąki, sól i zagnieć ciasto.
  2. Robienie farszuMięso zmiel w maszynce. Cebulę drobniutko posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Dodaj cebulę do mięsa, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
  3. Robienie pyzZ ciasta odrywaj kawałki i rozpłaszczaj je w dłoni. Na środek kładź farsz, otul go ciastem i formuj kulki. Wrzucaj pyzy do osolonego wrzątku. Gotuj ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Jak podawać pyzy z mięsem?

Pyzy z mięsem najlepiej zajadać od razu po ugotowaniu. Okraś je masłem lub polej dobrą oliwą lub olejem lnianym. Takie pyzy doskonale smakują podane ze smażoną cebulką: przesmaż dodatkową porcję cebuli na oliwie oraz maśle (tak samo jak do farszu na pyzy w przepisie). Jeśli chcesz dodać całemu daniu lekkości i świeżości, posyp pyzy drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Czytaj też:
Ziemniaki mieszam ze zdrowym warzywem. To kremowe purée zachwyca smakiem
Czytaj też:
To prawdziwe frykasy z kurczaka. Sekretem wykwintnego sosu jest ten jeden składnik