Deser nazywany po szwedzku toscakaka powstał na fali popularności opery Giacomo Pucciniego pod tytułem „Tosca”, która była ogromnym sukcesem na początku dwudziestego wieku. Przepis przetrwał do dziś i stał się jednym z narodowych specjałów. Dla mnie to po prostu przepyszne ciasto, do którego regularnie wracam.
Jak zrobić szwedzkie ciasto Tosca z migdałami?
Ten wypiek przygotowuję na proszku do pieczenia. Ilość podanych składników daje porcję na formę o wymiarach 20 na 23 centymetry albo 18 na 25 cm. Jeszcze lepszym wyborem jest otwierana tortownica o średnicy 24 cm, z której najłatwiej wyjąć gotowe danie.
Masę piekę przez większość czasu bez polewy. Dopiero na kwadrans przed końcem nakładam podgotowaną mieszankę masła i płatków migdałowych z cukrem, mlekiem oraz mąką.
Przepis: Szwedzkie ciasto Tosca z migdałami
Pyszny waniliowy wypiek z warstwą płatków migdałowych w karmelu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Skandynawska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 332 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 120 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki śmietany 30% tłuszczu
- 2 łyżki tartej bułki
Na glazurę:
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozpuść 100 g masła w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Resztą posmaruj wnętrze formy i obsyp tartą bułką. Nastaw piekarnik na 175 stopni.
- Pieczenie ciastaUbij jajka z cukrem na puszystą białą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz z jajkami, by powstało ciasto bez grudek. Dodaj masło i śmietanę z ekstraktem waniliowym. Wymieszaj i wlej do formy. Piecz 20-25 minut na dolnej półce piekarnika, aż z wierzchu zacznie się rumienić, ale będzie jeszcze dość luźne na środku.
- Nakładanie polewyW tym czasie podgrzewaj przez kilka minut składniki glazury, aż całość zgęstnieje. Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż mieszankę na wierzch bez dociskania. Wstaw formę na środkową półkę i piecz 15 minut, aż polewa będzie złota. Wtedy wystaw z pieca i wystudź. Następnie przesuń nożem między brzegami wypieku a bokami formy, wyjmij go i pokrój.
Jak przygotować migdały do ciasta?
Gdy nie mam w domu płatków migdałowych, a potrzebuję ich do ciasta takiego jak Tosca, sięgam po naturalne migdały. Aby obrać nasiona, zalewam je wrzątkiem i odstawiam na 10-15 minut. Odcedzam i przelewam świeżą wodą, po czym ściskam z węższej strony, a jądra wychodzą same.
Migdały bez skórki kroję ostrym nożem na plasterki bądź siekam. Mogę też zblendować je na masę, której użyję do wypieków, na przykład dołożę do mąki albo wykorzystam w nadzieniu do tarty, rogalików czy drożdżówek.
Jak zrobić ciasto z mąki migdałowej?
W pieczonym deserze może być jeszcze więcej migdałów. Używam ich w postaci mąki do przygotowania bezglutenowego ciasta. Najpierw ubijam 3 jajka z 80 g masła i 100 g cukru. Osobno mieszam 200 g mąki migdałowej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Później łączę wszystkie składniki, dodając kilka kropli ekstraktu waniliowego. Piekę przez pół godziny w temperaturze 170 stopni, a przed wyjęciem pozostawiam jeszcze na dziesięć minut w środku.
Czytaj też:
Błyskawiczny placek na leniwy dzień. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut, resztę zrobi piekarnikCzytaj też:
Rano, zamiast robić kanapki, piekę te babeczki. Zdrowe, słodkie i znikają w kilka minut
 
    
