Ten pieczony boczek zawsze wychodzi soczysty i chrupiący. Sprawdź przepis, który zachwyca wszystkich

Ten pieczony boczek zawsze wychodzi soczysty i chrupiący. Sprawdź przepis, który zachwyca wszystkich

Dodano: 
Boczek pieczony
Boczek pieczony Źródło: Shutterstock / New Africa
Domowy boczek pieczony nie zawsze wychodzi idealny. Mam jednak sposób, żeby mięso zachwycało wyrazistym smakiem, chrupiącą skórką i soczystością.

Dlaczego pieczony w piekarniku boczek jest twardy i mało wyrazisty w smaku? Najczęściej winne temu są dwa czynniki, czyli niska jakość mięsa oraz zbyt wysoka temperatura pieczenia, która sprawia, że boczek nadmiernie wysycha. Wybierając boczek, zwracam uwagę na ilość tłuszczu, którego nie powinno być zbyt dużo. Najlepszy do pieczenia jest zwarty, mięsny boczek z grubą skórą.

Jak zrobić pieczony boczek?

Przygotowanie surowego boczku do pieczenia trwa krótką chwilę. Przed pieczeniem nacieram mięso mieszanką przypraw i wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, a następnie ogrzewam do temperatury pokojowej. To bardzo ważne, bo wówczas mięso ma jednolitą temperaturę wewnątrz i na zewnątrz. Ogrzany boczek krótko obsmażam na mocno rozgrzanej patelni, a następnie wstawiam do piekarnika.

Sekretem wyjątkowej soczystości mojego boczku pieczonego jest niska temperatura pieczenia, która wynosi 150 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia kilka razy przewracam mięso i polewam bulionem z wytapiającym się tłuszczem. Gdy boczek zmięknie, zwiększam temperaturę pieczenia, żeby mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.

Przepis: Pieczony boczek

Tak przygotowany boczek to nie tylko pyszna, domowa wędlina. To również świetny dodatek do wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
3089

Składniki

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 duże liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie boczku i marynowanieBoczek umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do czosnku dodaj słodką, ostrą oraz wędzoną paprykę, majeranek i tymianek. Wymieszaj przyprawy z czosnkiem i powstałą mieszanką natrzyj mięso. Przełóż gotowy do marynowania boczek do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  2. ObsmażanieZdejmij nadmiar przypraw z powierzchni ogrzanego do temperatury pokojowej mięsa (przypraw nie wyrzucaj) i obsmaż boczek z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
  3. Przygotowanie do pieczeniaUłóż boczek w naczyniu żaroodpornym i rozsmaruj na wierzchu mięsa zdjęte przyprawy. Bulion przelej do rondelka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca i doprowadź do wrzenia. Gorący bulion z przyprawami wlej do naczynia z boczkiem.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając boczek i polewając bulionem. Gdy mięso zmięknie, zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz do zrumienienia, przez ok. 30 minut.

Gotowy pieczony boczek wyjmij z piekarnika, Mięso wyjmij z naczynia i ułóż na kratce. Pozostaw je na 15 minut, zanim przystąpisz do krojenia, żeby soki równomiernie się rozeszły.

Do czego wykorzystać pieczony boczek?

Pieczony boczek to pyszna, domowa wędlina na kanapki oraz przekąska, którą podaję z dodatkiem zimnych sosów np. sosu BBQ i czosnkowego. Możesz również wykorzystać go podczas przygotowywania różnych potraw na ciepło. Pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni doskonale zastąpi masło lub inny tłuszcz podczas przygotowywania jajecznicy, jajek sadzonych i omletów. Świetnie sprawdzi się również jako omasta do pierogów, klusek i warzywnych farszów np. farszu z kiszonej kapusty do krokietów oraz dodatek do zapiekanek. Skórę z pieczonego boczku dodaję do grochówki, bigosu, kapuśniaku, barszczu ukraińskiego i fasolki po bretońsku – wytapiający się z niej tłuszcz nadaje potrawom wyjątkowy smak.

Czytaj też:
Te kluski z cebulką i boczkiem to smak dzieciństwa! Sprawdź prosty przepis na domowy obiad
Czytaj też:
Boczek pieczony babci Jadzi znika z półmisków szybciej niż szynka. Znam sekret jego smaku