Gdy nie mam pomysłu na kolację, robię te lekkie rolki. Wystarczą jajka i kilka prostych dodatków

Gdy nie mam pomysłu na kolację, robię te lekkie rolki. Wystarczą jajka i kilka prostych dodatków

Dodano: 
Omletowe rolki
Omletowe rolki Źródło: Shutterstock / Yalcin Kahya
Kolacja nie powinna być zbyt ciężka, dlatego te szybkie rolki sprawdzają się wieczorem doskonale. Robię je na bazie jajek, dorzucam kilka dodatków i są: apetyczne, pożywne i bardzo smaczne.

Lubię kolacje, które są nie tylko smaczne, ale też apetyczne. Zjada się je z dużą przyjemnością, a przecież o to chodzi. Czasem do przygotowania takiego smacznego dania nie potrzeba dużo czasu, ani wielu składników. Tak właśnie jest z tymi lekkimi rolkami, które robię na bazie jaj.

Jak zrobić jajeczne rolki?

Jajeczne rolki to tak naprawdę cienkie omlety, które zwija się w rulony. Masę na nie robię bez użycia miksera. Wybijam tylko jajka do miseczki i rozkłócam je widelcem z odrobiną mleka i przypraw. Masę wylewam na posmarowaną tłuszczem, rozgrzaną patelnię i smażę omlet, aż jego wierzch zacznie się ścinać. Nie dosmażam go z drugiej strony, bo dzięki temu, że wierzch omleta jest lekko wilgotny, daje się go dość ścisło zrolować.

Czym wzbogacić jajeczne rolki na kolację?

Moje jajeczne rolki oprócz jajek zawierają też inne składniki. To dzięki nim są pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Do jajecznej masy na omlet dodaję posiekaną zieleninę. Może to być natka pietruszki, szczypiorek, bazylia czy oregano. To już zależy od upodobań smakowych. Wierzch omletu pod koniec smażenia posypuję zaś startym serem. Dosyć szybko się roztapia, dzięki czemu, gdy zwijam omlet (ser znajduje się w środku), jego warstwy idealnie się zespalają.

Przepis: Jajeczne rolki

Lekkie rolki na kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny np. natki pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 50 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki. Rozkłóć je widelcem z mlekiem, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj.
  2. Smażenie omletówNa patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Wlej połowę masy jajecznej i smaż ją na średnim ogniu, aż wierzch zacznie się ścinać. Posyp go połową sera i chwilę podgrzewaj, by ser zaczął się topić. W podobny sposób przygotuj drugi omlet.
  3. RolowanieOmlety roluj dość ścisło tak, by ser znalazł się w środku. Pokrój je na kawałki, od razu podawaj, np. z sałatką z pomidora albo sałatką z rukoli.

Inna wersja jajecznych rolek

Jeśli chcecie, możecie jeszcze bardziej wzbogacić jajeczne rolki. Wystarczy wierzch omletu przed zrolowaniem posypać pokrojoną w paski szynką czy kawałkami łososia wędzonego. Dobrym pomysłem jest też wyłożenie na omlet podduszonych warzyw. Może to być np. mieszanka pokrojonej papryki, marchewki, cebuli, cukinii. Doskonale też sprawdzą się szpinak podduszony z czosnkiem na odrobinie masła, a także pieczarki podduszone z cebulą.

Czytaj też:
Na kolację szykuję zapiekankę z trzech składników. Robię ją podobnie szybko, jak kanapki
Czytaj też:
Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskę