Gdy nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, sięgam do szafki po daktyle. Zjem kilka owoców i zapominam o batonikach czy czekoladzie, które mają nieporównanie więcej kalorii z powodu tłuszczu. Mała porcja daje mi zastrzyk energii i zaspokaja moją zachciankę, a ja wiem, że właśnie dostarczyłam sobie dawkę cennych związków.
Czy daktyle są zdrowe?
W naszym klimacie jemy daktyle suszone, które są skoncentrowanym źródłem błonnika – jest go prawie 9 procent. Składa się głównie ze związków nierozpuszczalnych w wodzie. Działają one jak miotełka, dzięki czemu pomagają oczyścić jelita i zapobiegać zaparciom. Część z tych substancji tworzy z wodą żel, który usuwa toksyny w układzie pokarmowym i obniża poziom cholesterolu. Błonnik wspiera też dobroczynne bakterie w jelicie, a od nich zależy odporność organizmu.
Jedzenie tych owoców przynosi korzyści w przypadku stanów zapalnych, w tym bólów mięśni i stawów. Takie właściwości wykazują zawarte w nich przeciwzapalne salicylany, a więc naturalna forma aspiryny.
W daktylach znajduje się sporo potasu i magnezu, a także rzadsze i trudne do uzupełnienia składniki mineralne, takie jak miedź i mangan. To również źródło witaminy B6, która jest niezbędna dla układu immunologicznego, nerwów i mięśni.
Natomiast antyoksydanty z miąższu mogą chronić mózg przed demencją. W badaniu potwierdzono nawet poprawę pamięci i zdolności uczenia się, a ponadto niższy poziom niepokoju u osób sięgających po te owoce.
Ile kalorii mają daktyle?
Te suszone owoce mają 280-290 kcal w stu gramach, co zależy od ilości wody i rodzaju. Mała sztuka kremowej odmiany deglet noor waży około 5 gramów i zapewnia 15 kalorii. Większe i suchsze daktyle medjool to już 27 gramów i 75 kcal.
Gdy porównuję dawki energii, owoce te zawierają nawet dwa razy mniej kalorii niż ciastka, batony czy czekolada – te wszystkie produkty dostarczają co najmniej 500 kcal w stugramowej porcji. To także mniej niż słodycze bez tłuszczu, takie jak żelki, cukierki i lizaki.
Trzeba jednak pamiętać, że daktyle w 65 procentach składają się z fruktozy. To spora dawka nawet dla zdrowej osoby, dlatego warto pozostać przy 30-50 gramach tej przekąski, która dają zgrabną dawkę 85-145 kalorii.
Czytaj też:
Pyszny zastrzyk zdrowej energii. Z kilku prostych składników zrobisz obłędne kulki mocyCzytaj też:
Zamiast słodyczy, zajadam te zdrowe chipsy. Wystarczy pokroić jabłka