Boczek pieczony babci Jadzi znika z półmisków szybciej niż szynka. Znam sekret jego smaku

Boczek pieczony babci Jadzi znika z półmisków szybciej niż szynka. Znam sekret jego smaku

Dodano: 
Pieczony boczek
Pieczony boczek Źródło:Shutterstock / algus
Kupując mięso, wybieramy zwykle to najchudsze, bo jest najzdrowsze. Jednak ręczę wam, że gdy spróbujecie odrobiny boczku pieczonego według przepisu babci Jadzi, zapomnicie o wszystkich szynkach i chudym pieczystym.

Na uroczyste, odświętne stoły zwykliśmy stawiać najlepsze kąski. Najlepsze znaczy najzdrowsze i nie kojarzące się z codzienną, czy wręcz wiejską kuchnią. Jednak babcia Jadzia zawsze przywozi na różne rodzinne uroczystości taki specjał, któremu nikt nie potrafi się oprzeć. Jest to pieczony boczek. Robi go od lat, oczywiście nie jest chudziutki, ale jego aromat przyciąga wszystkich jak magnes. Poznajcie przepis na ten wyborny specjał, który jak najbardziej można też upiec i bez okazji. Pokrojony w cienkie plasterki i podany z dobrym chlebem smakuje obłędnie.

Jak doprawiać tłuste mięso, by wyszło nam na zdrowie?

Tłuste mięso, jakim jest boczek, oczywiście do najzdrowszych nie należy. Tłuszcz dostarcza bowiem mnóstwa kalorii i niezdrowego cholesterolu. Jednak, co by nie mówić jest też nośnikiem smaku. Jeśli więc macie czasami ochotę na odrobinę pysznego boczku, nie musicie go sobie odmawiać. Postarajcie się tylko dodać do niego przyprawy, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a tym samym ułatwią trawienie tłuszczu. Należą do nich przyprawy takie jak: imbir, ostra papryka, majeranek, cząber, kminek czy nasiona kolendry.

W czym tkwi sekret smaku pieczonego boczku babci Jadzi?

Otóż boczek pieczony przez babcię Jadzię jest bardzo dobrze przyprawiony. Najpierw babcia naciera go mieszanką majeranku, czosnku, ostrej papryki, soli i pieprzu i odstawia do lodówki na 1-2 dni. A przed samym pieczeniem obkłada wierzch boczku plasterkami czosnku. Po upieczeniu całość wygląda i smakuje wyśmienicie.

Przepis: Boczek pieczony babci Jadzi

Aromatyczny boczek pieczony w mieszance przypraw i czosnku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg chudego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie boczkuBoczek opłucz, osusz. Pół główki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnek wymieszaj z majerankiem, papryką, sporą ilością soli i pieprzu. Przygotowaną mieszanką natrzyj mięso ze wszystkich stron. Zawiń je w folię spożywczą, wstaw na 24-48 godzin do lodówki.
  2. Pieczenie boczkuZamarynowany boczek wyjmij z folii i ułóż w brytfannie. Wierzch boczku obłóż plasterkami pozostałego czosnku. Boczek piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jak tylko zacznie się przyrumieniać wierzch boczku, możesz nakryć go folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz.

Po wyciągnięciu boczku z piekarnika i wystudzeniu, włóż go do lodówki i dobrze schłodź.

Jak przygotować boczek pieczony w formie rolady?

By przygotować roladę z boczku, wystarczy zrolować płat mięsa i ściśle obwiązać go bawełnianym sznurkiem. Ważne jest jednak, by wybrać dość cienki kawałek boczku, tak by łatwo dał się zrolować. Z boczku przeznaczonego na roladę trzeba koniecznie usunąć skórę. Mięso zwijamy dopiero po zamarynowaniu, by lepiej przeszło przyprawami. Boczek rolujemy w ten sposób, żeby jego chudsza część znalazła się w środku rolady. Dzięki temu tłuszcz będzie się mógł łatwo wytapiać w czasie pieczenia, jednocześnie nasączając chudsze warstwy boczku.

Czytaj też:
Przepis na domowy smalec. Te dodatki doskonale podkręcą jego smak
Czytaj też:
Co zrobić, żeby schab był soczysty? Wypróbuj triki doświadczonych kucharzy

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl