Jabłka to owoce dostępne przez cały rok. I warto z tego skorzystać, bo z ich dodatkiem można przygotować prawdziwe przysmaki. Chociażby przepyszne ciasta i desery. Wszyscy znają i uwielbiają szarlotkę, jednak jestem pewna, że temu aromatycznemu ciastu z kawałkami owoców też nikt się nie oprze. Doskonały smak, puszystość, duża wilgotność i prostota to jego niewątpliwe zalety.
Jakie jabłka dodać do ciasta?
Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka, które są dość kruche i rozpadają się w czasie pieczenia. Jednak do mojego szybkiego ciasta ucieranego sprawdzą się niemal wszystkie jabłka, również i te twardsze. Pokrojone na kawałki dobrze zachowają swój kształt po upieczeniu, ale też świetnie nawilżą ciasto. Warto jednak wybrać owoce o słodko-winnym lub kwaskowym smaku. Te będą miały przyjemniejszy smak po upieczeniu, niż słodkie, deserowe odmiany jabłek.
Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z jabłkami?
To ciasto z jabłkami robi się naprawdę szybko. Jego przygotowanie polega na zmiksowaniu jajek z cukrem, a potem z olejem i z pozostałymi składnikami. Na końcu ciasto miesza się z kawałkami jabłek i ewentualnie rodzynkami oraz posiekanymi orzechami. Ciasto można upiec w tortownicy lub w wąskiej, podłużnej formie.
Przepis: Szybkie ciasto z jabłkami
Aromatyczne ciasto z kawałkami jabłek i z cynamonem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówJajka wybij do miski, zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Dalej miksuj, dodając stopniowo olej. Suche składniki wymieszaj w drugiej misce, dodaj do masy jajecznej, krótko zmiksuj.
- Dodawanie jabłekJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
- Pieczenie ciastaPodłużną, wąską formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Czym warto wzbogacić ciasta z jabłkami?
Do ciast z jabłkami warto dodać cynamon, który doskonale harmonizuje ze smakiem tych owoców i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Można też wsypać odrobinę mielonego imbiru czy goździków, które dodadzą wypiekowi wyrazu. Ciasta z jabłkami warto też wzbogacić rodzynkami czy orzechami, np. włoskimi.
Czytaj też:
Uwielbiam ciasto ptasie mleczko. Poznaj sekretny przepis, który pokochasz od pierwszego kęsaCzytaj też:
To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje bosko