To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje bosko

To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje bosko

Dodano: 
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Lekkie ciasta nie są zarezerwowane na lato. Można je przygotować o każdej porze roku, gdy tylko najdzie nas ochota na niskokaloryczne słodkości. Ten deser składający się z trzech pysznych warstw ma też tę zaletę, że nie wymaga pieczenia.

Lekkie ciasta można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Mają bowiem o wiele mniej kalorii niż te zawierające dużo cukru i tłuszczu. Moja trójwarstwowa propozycja z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z przyjemności. To ciasto lubi cała moja rodzina. Jest doskonałe na deser i do kawy.

Z czego zrobić spód do ciasta bez pieczenia?

Do ciasta bez pieczenia spód można zrobić z gotowych ciastek. Mogą to być herbatniki, krakersy lub biszkopty. Z herbatników można zrobić spód, niczym upieczone ciasto kruche. Wystarczy je zblendować i połączyć ze stopionym masłem. Jednak do dzisiejszego deseru najlepiej będą pasować biszkopty. Te ciastka bowiem wyjątkowo dobrze komponują się z owocami i galaretką.

Jak zrobić lekkie ciasto z owocami i galaretką?

Biszkopty na spód do ciasta bez pieczenia przekrawam na cztery części. Dzięki temu, gdy wsypę je do tortownicy, powstaje apetycznie nieregularna i dość wysoka warstwa. Zalewam ją najpierw mleczną galaretką z owocami, a potem galaretką owocową. Całość wygląda i smakuje wspaniale.

Przepis: Ciasto bez pieczenia z owocami i galaretką

Trójwarstwowe ciasto bez pieczenia z biszkoptów, galaretki mlecznej i owocowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 750 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretekGalaretki brzoskwiniowe rozpuść w 750 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Mleko dobrze podgrzej ze śmietanką, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj do niego namoczoną żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź.
  2. Formowanie ciastaBiszkopty przekrój na cztery części. Wsyp je do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, równomiernie rozprowadź. Na biszkoptach rozłóż osączone, pokrojone na kawałki brzoskwinie. Zalej je tężejącą galaretką mleczną, całość zastudź. Zalej tężejącą galaretką brzoskwiniową, dobrze schłodź, by ciasto stężało.

Wskazówka: Śmietankę można też ubić na sztywno i wymieszać z wystudzoną, ale jeszcze nie tężejącą galaretką mleczną.

Jakie inne owoce można dodać zimą do ciasta?

O tej porze roku nie ma zbyt dużego wyboru owoców, które nadają się do ciasta z galaretką. Jednak zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć np. mrożonych wiśni, truskawek czy cząsteczek mandarynki lub pomarańczy. Dobierzcie tylko odpowiedni smak galaretki do owoców, na które się zdecydujecie.

Pamiętajcie, by mrożonych owoców nie rozmrażać przed dodaniem do mlecznej galaretki. Dzięki temu lepiej zachowają kształt i soki, a przy okazji przyspieszą tężenie galaretki.

Czytaj też:
To proste ciasto do weekendowej kawy to u mnie hit. Prosty przepis bez grama proszku do pieczenia
Czytaj też:
To ciasto robię w 20 minut z herbatników i mlecznej masy. Jest idealne na słodką zachciankę