Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę

Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę

Dodano: 
Nalewka z moreli
Nalewka z moreli Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Nalewka z moreli ma piękny kolor, delikatny smak i robi się ją bardzo łatwo. Podpowiadamy krok po kroku jak zrobić morelówkę.

Morelówka to słodka nalewka z moreli. To dosłownie smak lata zamknięty w butelce, bo aromatyczne morele nie mają sobie równych pośród wakacyjnych owoców. To jednak wciąż niedoceniany trunek i rzadziej robiony niż dużo popularniejsze wiśniówka czy cytrynówka. Dlatego podajemy szczegółowy przepis na delikatną morelówkę na wódce, ale podpowiadamy również jak przygotować inne warianty nalewki.

WAŻNE: Nalewka z moreli to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).

Jak zrobić nalewkę z moreli?

Zrobienie nalewki z moreli jest bardzo łatwe. Podajemy najprostszy, podstawowy przepis, a niżej podpowiadamy, jak można go modyfikować. Ważne jest, aby do nalewki wybrać owoce dojrzałe, ale jędrne i niezepsute. Ważne jest, aby nalewce dać czas. Morelówka po zlaniu z owoców powinna postać co najmniej 3-4 miesiące.

Przepis: Nalewka z moreli na wódce

Delikatna i słodka morelówka.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 400 g cukru
  • 1 l wódki

Sposób przygotowania

  1. Robienie nalewkiMorele wypestkuj. Połówki owoców wrzuć do słoja, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok. Zalej wódką i wymieszaj. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące.
  2. Zlewanie nalewkiZlej nalewkę i przelej do butelek. Nalewka będzie dobra po 3-4 miesiącach.

Docelowo nalewka z moreli na wódce będzie miała ok. 30 proc. alkoholu. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy trunek, dodaj zamiast wódki 700 ml spirytusu i 350 ml wody.

Inne warianty nalewki z moreli – z pestkami, z rumem i nie tylko

Smak nalewki z moreli można modyfikować i bawić się połączeniami smaków. Robiąc morelówkę możesz:

  • dodać do nalewki 3-4 rozgniecione pestki moreli (nalewka zyska przyjemny, migdałowy posmak),
  • dodać do przeciętą na pół laskę wanilii,
  • zamiast wódki czy spirytusu użyć koniaku,
  • część wódki zastąpić rumem (np. pół na pół),
  • dodać do nalewki kawałek kory cynamonu,
  • dodać inne owoce, np. soczyste gruszki.

Co zrobić z owocami z nalewki?

Po zlaniu nalewki owoce możesz przełożyć do słoika i używać ich do deserów dla dorosłych. Doskonale smakują podane z lodami. Morele z nalewki możesz też po przełożeniu do słoiczków zasypać cukrem, wówczas będziesz mieć nie tylko nasączone alkoholem owoce, ale też bardzo słodki, delikatnie alkoholowy syrop.

Czytaj też:
Nazywa się ją królową nalewek. Zacznij robić teraz, a podziękujesz sobie w Boże Narodzenie
Czytaj też:
Leczniczą nalewkę z dziewanny dobrze znały nasze babcie. Zrób teraz, wykorzystasz zimą

Źródło: smaki.pl