Dziewanna (Verbascum) to charakterystyczna, wysoka roślina, która na przełomie czerwca i lipca kwitnie na żółto. Żółte kwiaty oblepiają niemal całą, strzelistą łodygę. Pospolita w Polsce dziewanna nie tylko efektownie wygląda, ale jest też cenioną i znaną od wieków rośliną leczniczą. Z kwiatów można robić napar albo nalewkę, a przepisy na nie z pewnością można znaleźć w starych, babcinych notatnikach.
Jakie właściwości ma dziewanna?
Dziewanna to roślina, która była wykorzystywana jako remedium przy wszelkich infekcjach. Henryk Różański, znany polski botanik i fitoterapeuta wylicza, że kwiaty dziewanny mają działanie „wykrztuśne, pobudzające czynności sekrecyjne nabłonka dróg oddechowych, antybakteryjne, przeciwwirusowe (wirusostatyczne)”. W medycynie naturalnej dziewanna przychodziła z pomocą przy nieżytach układu oddechowego, suchym kaszlu, katarze, chrypce, ale też przeziębieniu, grypie i anginie.
Kwiaty dziewanny warto wykorzystać do zrobienia naparu. Taki napar można zrobić zarówno ze świeżych jak i suszonych kwiatów. Henryk Różański poleca zalać dziewannę gorącym mlekiem i dosłodzić sokiem z malin – taki zestaw to prawdziwa armata przeciwko infekcjom.
Jak zrobić nalewkę z dziewanny?
WAŻNE: Nalewka z dziewanny jest robiona na alkoholu. Dlatego nalewki nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i innym osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu.
Lecznicza nalewka z kwiatów dziewanny jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy nazbierać żółtych kwiatów (można je położyć na godzinę na papierze lub płótnie, aby wyszły z nich owady) i zalać je spirytusem. To typowa lecznicza nalewka: stosuje się ją rozcieńczoną z wodą, albo można ją też dodać np. do herbaty.
Można też zrobić łagodniejszą wersję. Wówczas należy zalać kwiaty wódką i dosłodzić łagodnym miodem. Po miesiącu nalewkę można zlać do butelek i najlepiej przechowywać ciemnym miejscu.
Przepis: Lecznicza nalewka z dziewanny
Nalewka na spirytusie przeznaczona tylko dla dorosłych.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 ml spirytusu 70%
- 150 g świeżych kwiatów dziewanny
Sposób przygotowania
- Robienie nalewkiZalej kwiaty spirytusem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie nalewka jest gotowa (można odcedzić kwiaty).
Czytaj też:
„Nieparzącą pokrzywę” zbieram garściami. Jasnota purpurowa wspomaga trawienie i łagodzi ból głowyCzytaj też:
Nazywa się ją królową nalewek. Zacznij robić teraz, a podziękujesz sobie w Boże Narodzenie