Nazywa się ją królową nalewek. Zacznij robić teraz, a podziękujesz sobie w Boże Narodzenie

Nazywa się ją królową nalewek. Zacznij robić teraz, a podziękujesz sobie w Boże Narodzenie

Dodano: 
Nalewka owocowa
Nalewka owocowa Źródło: Shutterstock / LanKS
Jedni mówią o niej tutti-frutti, inni ratafia, a jeszcze inni po prostu nalewka owocowa. Wszyscy są jednak zgodni: to królowa wszystkich nalewek. Robi się ją przez cały sezon owocowy.

Nie ma jednego przepisu na ratafię i nigdy nie wyjdzie dokładnie taka sama. W tym cały jej urok. Sekret polega na tym, aby dorzucać do słoja kolejne dojrzewające owoce sezonowe, zaczynając od czerwcowych truskawek, a kończąc na jesiennych śliwkach. Przeczytaj nasz poradnik krok po kroku, jak zrobić idealną nalewkę owocową.

Ważne: ratafii nie mogą spożywać dzieci, kobiety w ciąży, ani inne osoby, które z różnych powodów nie powinny sięgać po alkohol.

Nalewka owocowa krok po kroku

Mówiąc w dużym skrócie, robienie nalewki tutti-frutti polega na tym, aby przez cały sezon dosypywać kolejne owoce i dolewać alkohol. Zwykle ratafię robi się na słodko, dlatego do nalewki dodaje się też cukier. Aby zrobić nalewkę owocową, należy mieć duży słoik, do którego pomieszczą się wszystkie owoce.

Jakie owoce dodać do ratafii?

Do nalewki można dodawać dowolne sezonowe owoce. Zwykle jako pierwsze wrzuca się truskawki, potem w słoju lądują czereśnie, wiśnie, maliny, poziomki, porzeczki (czarne i czerwone), morele, winogrona, jabłka, jeżyny czy śliwki. Tak naprawdę nie ma tu reguły i możesz wybrać, jakie owoce chcesz mieć w swojej nalewce. Niektórzy kierują się kolorem i robią ją tylko z owoców czerwonych. Wybór należy do ciebie. Można przyjąć, że waga każdej porcji owoców powinna wynosić ok. 300 g.

Ile cukru dodać do nalewki owocowej?

Ilość cukru w tym przypadku również zależy od indywidualnych upodobań. Jeśli robisz ratafię po raz pierwszy, możesz wypróbować proporcje 3 czubate łyżki cukru na każde 300 g owoców. Kiedy dodać cukier do nalewki? Tu również są różne szkoły. Można dodawać cukier razem z kolejnymi porcjami owoców, a można na sam koniec, po zlaniu płynu zasypać owoce cukrem, poczekać aż się rozpuści i słodki płyn połączyć z resztą nalewki.

Można też truskawki – wrzucane do słoja jako pierwsze – zasypać większą ilością cukru, pozwolić im puścić sok i dopiero zalać alkoholem, a potem już tylko dokładać owoce i dolewać alkohol.

Nalewkę owocową można także zrobić bez cukru, jeśli lubisz mocno wytrawne smaki.

Jaki alkohol dać do nalewki?

Owoce najlepiej zalewać czystą wódką w ilości takiej, aby płyn przykrywał w całości kolejne warstwy owoców. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszą nalewkę, dodawaj do niej rozcieńczony pół na pół z wodą spirytus.

Nalewka owocowa gotowa na Boże Narodzenie

Po dodaniu ostatniej partii owoców nalewka powinna jeszcze postać 4-5 tygodni. Po tym czasie należy ją zlać do butelek i odstawić jeszcze na kilka tygodni. To oznacza, że jeśli ostatnie owoce dodasz w październiku, nalewka owocowa będzie gotowa w sam raz na Boże Narodzenie. Taki domowy trunek jest też idealnym pomysłem na prezent.

Czytaj też:
Z dwóch sezonowych produktów robię domową nalewkę. Jest prosta, a zachwyca kolorem i smakiem
Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i miodu. Jak zrobić dobrą cytrynówkę na miodzie?