Moja przyjaciółka była w zeszłym roku na urlopie w Ameryce Południowej i przywiozła stamtąd doskonały przepis na prostą przekąskę z grilla. Robi się ją z sera, który nie topi się zbyt łatwo, za to ładnie się rumieni. Tam podobno grillowali ser o nazwie Coalho, który jednak u nas trudno spotkać. Na szczęście da się go zastąpić śródziemnomorskim Holloumi, który coraz częściej można kupić w naszych sklepach. I takimi właśnie szaszłykami serowymi raczyliśmy się w zeszłym roku i już kilka razy pojawiły się one na grillu w tym roku.
Jak zrobić szaszłyki z sera?
Nasze szaszłyki składają się z samego sera, który kroi się w długie słupki i nadziewa na drewniane szpadki. Dlatego ich przygotowanie jest niezwykle proste. Ser wcześniej można jednak zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis: Serowe szaszłyki
Grillowane szaszłyki z sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Brazylijska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 250 g sera Halloumi
- 4 łyżki oliwy z oliwej
- 1 łyżka soku z cytryny
- rozmaryn
- kawałek ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 8 drewnianych szpadek do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Krojenie i marynowanie seraSer pokrój na 8 długich słupków. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, rozmarynu, papryki i ziaren pieprzu przygotuj marynatę. Polej nią porcje sera, obtocz je, pozostaw na godzinę.
- Pieczenie szaszłykówPorcje sera osącz z marynaty. Każdy słupek sera nadziej wzdłuż na szpadkę do szaszłyków. Szaszłyki ułóż na ruszcie grilla, piecz ok. 10 minut, aż się ładnie zrumienią. W czasie pieczenia co jakiś czas je obróć.
Wskazówka: Przed nadzianiem sera, drewniane szpadki do szaszłyków warto posmarować olejem. Wtedy łatwiej będzie z nich zsuwać ser po upieczeniu.
Inna wersja serowych szaszłyków
Jeśli chcesz, serowe szaszłyki możesz wzbogacić warzywami. Pokrój wtedy ser w sporą kostkę i poprzekładaj np. oliwkami, pomidorkami koktajlowymi lub pokrojonymi na kawałki: papryką, cukinią, bakłażanem, cebulą.
Z czym podać serowe szaszłyki z grilla?
Serowe szaszłyki należy jeść od razu po zdjęciu z grilla. Po wystygnięciu tracą bowiem dużo na smaku i nie mają już tak przyjemnej konsystencji. Są idealne na przekąskę, przystawkę, a także jako dodatek do dań głównych. Najlepiej smakują podane np. z sosem jogurtowym, paprykowym czy tzatziki. Doskonale będzie też do nich pasować prosta sałatka ze świeżych warzyw.
Czytaj też:
Grilluję ser i dorzucam dwa składniki. To moja ulubiona sałatka na latoCzytaj też:
Gdy myślę o serze z grilla, od razu cieknie mi ślinka. A robi się sam i to ekspresowo