Przepis na ciasto, jak z włoskiej pizzerii. Zrobisz je za grosze w 10 minut
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Przepis na ciasto, jak z włoskiej pizzerii. Zrobisz je za grosze w 10 minut

Dodano: 
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę Źródło:Shutterstock / Marko Poplasen
Ponoć najlepszą pizzę można zjeść we włoskiej pizzerii. Moje dzieci uważają jednak, że ta robiona przeze mnie jest dla niej dużą konkurencją. A wszystko to za sprawą prostego ciasta drożdżowego.

Na pizzę najłatwiej jest iść do pizzerii lub zamówić ją z dowozem. Jednak na wyjście z domu często zwyczajnie nie ma się ochoty, a pizza, która jechała godzinę w zamkniętym pudełku, wcale nie jest już taka smaczna. Dlatego często pizzę robię sama domowym sposobem. Nie używam przy tym kupnych blatów, bo przygotowanie ciasta na pizzę jest banalnie proste. Oczywiście nie mam pieca opalanego drewnem, ale mój piekarnik spisuje się nie najgorzej. Muszę przyznać, że domowa pizza wychodzi mi całkiem smaczna, a kosztuje mnie nie więcej niż 8 złotych.

Jak przygotować ciasto na pizzę?

Podstawą smacznej pizzy jest ciasto. Dobre ciasto, przygotowane z dodatkiem drożdży, które chrupie po upieczeniu. Jak dla mnie najsmaczniejsze jest ciasto pieczone następnego dnia. Dlatego zwykle przygotowuję je na dwa dni. Połowę piekę od razu, resztę wstawiam do lodówki (w misce przykrytej ściereczką i folią spożywczą) i następnego dnia znów piekę pizzę. Wcześniej ciasto oczywiście trzeba ogrzać do temperatury pokojowej.

Przepis: Ciasto na pizzę

Ciasto drożdżowe na pizzę

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki typ 500 lub 650
  • 1/2 torebki suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do sporej miski. Dodaj drożdże suszone (świeże wkrusz do mąki), sól, cukier i oliwę. Wymieszaj składniki. Potem wlej większość ciepłej wody i wymieszaj składniki łyżką. Gdy z grubsza się połączą, wyrabiaj ciasto dłonią ok. 8 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wskazówka: Jeśli ciasto zbyt wolno rośnie, przykryte ściereczką można wstawić do ciepłego piekarnika.

Najlepsze dodatki do pizzy

Klasycznymi dodatkami do pizzy jest sos pomidorowy i ser mozzarella. Sos powinien być gęsty i doprawiony solą i oregano. Ja robię go na bazie passaty i doprawiam też pieprzem. Jeśli ktoś nie przepada za sosem pomidorowym, może go zastąpić gęstą śmietaną. Będzie równie pysznie.

Jeśli chodzi o ser, zwykle używa się mozzarelli. Ser ten ma dużą odporność na wysoką temperaturę i przyjemnie ciągnie się po upieczeniu. Można go jednak wymieszać z innym żółtym serem dla zaostrzenia smaku.

Pozostałe dodatki do pizzy to już kwestia naszych upodobań smakowych. Włosi uważają, że najlepiej umieścić na pizzy 1-3 dodatki, bo wtedy pizza jest najsmaczniejsza. U mnie na pizzy kładę zwykle salami albo szynkę i pieczarki. Można też zdecydować się na cebulę, paprykę, pomidory, oliwki, kukurydzę czy dyskusyjnego ananasa.

By przygotować pizzę, ciasto należy podzielić na 2 części. Każdą oprószyć mąką, najlepiej kukurydzianą i rozwałkować na pożądaną grubość. Teraz placki ciasta trzeba ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je sosem pomidorowym, posypać serem i ułożyć na wierzchu ulubione składniki. Można też najpierw ułożyć składniki, a potem oprószyć je warstwą sera. Wtedy pozostaną bardziej soczyste.

Jak upiec pizzę w piekarniku?

Najsmaczniejsza jest pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. Co prawda piekarnik nijak ma się do takiego pieca, ale można spróbować w jak największym stopniu odtworzyć panujące w nim warunki. Dlatego zaleca się, by pizzę wkładać do dobrze nagrzanego piekarnika, najlepiej przy włączonym termoobiegu z grillem. Ewentualnie można ustawić ogrzewanie góra-dół. Temperatura w piekarniku powinna wynosić 220-240 stopni Celsjusza.

Pizzę wkładamy na najniższy poziom piekarnika i pieczemy ją 10-20 minut. Wszystko zależy od grubości ciasta, na jakim zrobiliśmy pizzę. Pizza na cienkim cieście będzie gotowa po 10-12 minutach, na średnim po ok. 15 minutach, a pizzę na grubym cieście trzeba piec przynajmniej 20 minut. Pod koniec pieczenia należy obserwować, czy składniki nie zaczęły się przypalać. W razie potrzeby można skrócić lub wydłużyć czas pieczenia.

Czytaj też:
Zaskocz swoich bliskich! To HIT w mojej kuchni. Zobacz, jak łatwo zrobisz pyszny włoski przysmak
Czytaj też:
Trzy zaskakujące fakty o kuchni włoskiej. Chodzi o pizzę pepperoni i makaron z kurczakiem