Trzy zaskakujące fakty o kuchni włoskiej. Chodzi o pizzę pepperoni i makaron z kurczakiem

Trzy zaskakujące fakty o kuchni włoskiej. Chodzi o pizzę pepperoni i makaron z kurczakiem

Dodano: 
Pizza pepperoni
Pizza pepperoni Źródło:Shutterstock / www.petrovvladimir.ru
Żaden Włoch nie zje makaronu z kurczakiem, a we włoskiej restauracji lepiej nie zamawiać pizzy pepperoni. Mieszkający w Polsce Włoch opowiedział o trzech faktach dotyczących kuchni włoskiej, które dla Polaka mogą być dużym zaskoczeniem.

Mattia Centini pochodzi z Włoch, ale od lat mieszka w Krakowie. Jest znany jako twórca internetowy i człowiek, który prowadzi warsztaty gotowania włoskich dań. Bardzo często w mediach społecznościowych dzieli się ciekawostkami na temat kuchni włoskiej i polskiej. Tym razem podał trzy fakty, które dla Polaków mogą być dużym zaskoczeniem. – To trzy rzeczy, które myśleliście, że są włoskie, ale takimi nie są – powiedział.

Włosi kochają makaron, ale nie makaron z kurczakiem

Centini doskonale wie, że Polacy lubią dodać do makaronu kurczaka. W restauracjach w Polsce, także firmujących się jako włoskie, bardzo często w menu są różne wersje makaronu z kurczakiem – np. z kurczakiem i brokułami albo z kurczakiem i szpinakiem. Jak podkreśla Centini, we Włoszech to danie... nie istnieje. – Wśród wielu dań z makaronem nie ma żadnego, które zawiera w sosie mięso z kurczaka – mówi. Jak tłumaczy, kurczak, zdaniem Włochów nie daje smaku makaronowi. Dlatego – kurczak w kuchni włoskiej tak, ale tylko przyrządzany osobno, na przykład pieczony albo duszony z przyprawami. Nigdy jako danie z makaronem.

Nie zamawiaj we Włoszech pizzy pepperoni

Mattia Centini opowiada też o popularnej w polskich pizzeriach pizzy pepperoni, czyli pizzy z ostrą kiełbaską salami. To danie również nie jest włoskie, a kiedy poprosisz we Włoszech pizzę z pepperoni, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że otrzymasz pizzę z... papryką, ponieważ peperoni (przez jedno p) to po włosku właśnie papryka.

Pieczywo czosnkowe? Nie we Włoszech!

Włoskim daniem nie jest także pieczywo czosnkowe. Jak mówi Centini Włosi kochają pieczywo i kochają czosnek – jednego i drugiego w kuchni używają bardzo dużo. – Nigdzie jednak nie zobaczysz we Włoszech czosnkowego chleba – stwierdził Centini pokazując na krótkim filmie popularne w Polsce bagietki czosnkowe.

Czytaj też:
Czym różni się tani makaron od drogiego? Włoch pokazał zaskakujące różnice
Czytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@throwbackpasta