Zaczęło się od pysznych ogórków małosolnych, które kupiłam w osiedlowym sklepiku. Kolejnego dnia kupiłam więcej i postanowiłam zrobić z nich surówkę – prostą, bez kombinowania i wymyślnych dodatków. Dlatego wyraziste ogórki połączyłam z delikatną, chrupiącą kapustą pekińską i aromatycznym koperkiem. Uwierzcie, nic więcej nie potrzeba, a surówka pasuje do większości tradycyjnych obiadów.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórków małosolnych?
Cały przepis na tę surówkę z kapusty pekińskiej można zmieścić w jednym zdaniu: pokrój wszystko, wymieszaj i dopraw. Przyprawy też są najprostsze: to dobra oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ja do tego typu surówek daję nieco mniej soli, ponieważ same ogórki są również słone.
Warto przy tym postawić na oliwę z oliwek dobrej jakości: jej smak ma tu znaczenie. Jeśli nie masz oliwy z oliwek, sięgnij po zdrowe oleje tłoczone na zimno, np. lniany, rzepakowy albo z ostropestu. Olej czy oliwa w surówkach nie tylko dodaje smaku i jest sam w sobie źródłem cennych dla zdrowia składników, ale też jest istotny przy warzywnych daniach, ponieważ warzywa zawierają witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Warto o tym pamiętać szykując zdrowe i zbilansowane posiłki dla siebie czy dla rodziny.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków małosolnych
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 108 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 6 ogórków małosolnych
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę pekińską drobno poszatkuj, ogórki pokrój w kostkę lub plasterki. Koperek drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej miski.
- Robienie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Z czym podawać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków małosolnych to uniwersalna surówka do obiadu. Doskonale pasuje do klasycznych połączeń. Podaj ją np. z ziemniakami i kotletem schabowym albo z ziemniakami i boczniakiem czy kanią w panierce. Dobrze pasuje do kaszy gryczanej z sosem (mięsnym lub grzybowym) czy mięs z piekarnika. Surówkę można też serwować do dań z ryżem, ale też dań mącznych, np. klusek czy pierogów (np. z mięsem lub ruskich).
Czytaj też:
Strzelczyk zdradził trik swojej babci na zupę ogórkową. Jeden składnik robi różnicęCzytaj też:
Z dwóch tanich składników robię genialny farsz do pierogów. Jego sekretem jest mieszanka przypraw